Retete pentru bebei

Gulie cu pui (de la 6 luni)

Ingrediente: 250 ml apa, piept de pui, 1 gulie, 1 morcov mic, patrujel verde, cateva picaturi de ulei de dovleac presat la rece.

Cum se procedeaza:

Pieptul de pui se pune la fiert cu morcovul in apa clocotita (pentru a pastra savoarea in interirul ingredientelor. Cand acestea sunt aproape fierte se adauga gulia curatata si taiata cubulete.

Dupa ce toate ingredientele sunt fierte se adauga uleiul si verdeata. Cand mancarea este gata se mixeaza toate legumele si carnea amestecandu-se cu apa in care au fiert. Va rezulta o mancarica pastoasa, mai groasa, deliciasa pentru bebelusi.

Peste alb rasol (de la 7 luni)

Pentru 3-4 portii: 300 g de peste alb (salau, cod, merluciu), 700 ml supa clara (lichidul obtinut prin fierberea legumelor, in special morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel), 10 g (2 lingurite unt), 1 ceapa intreaga, 1/2 cescuta de zeaza lamaie, 2-3 fire de patrunjel, marar, rozmarin.

Cum se procedeaza:

Se curata pestele si se spala in mai multe ape (daca are solzi, dupa spalare, se trece prin jet de apa fierbinte). Se pune la fiert timp de 15 minute, la foc potrivit, in apa sau in 500 ml de lapte.

Se scoate de pe foc si, cu multa atentie, se curata de pielite si oase. Pe cand este cald inca, se pune untul si zeama de lamaie. Verdeata, tocata foarte marunt, se presara pe deasupra.

Garnitura predilecta poate fi orezul fiert, cartofii natur sau legumele ramase dupa folosirea supei clare, cu unt si, la cei mai mari de 1 an, cu un strop de sare.

Piure „crocant” (de la 5-6 luni)

Ai nevoie de: o jumatate de banana, o jumatate de mar, biscuiti pentru bebelus.

Cum procedezi:

Taie fructele bucati si lasa-le 5-6 minute in apa in care clocoteste. Zdrobeste bucatile sau da-le prin mixer, pune-le intr-un vas termorezistent, adauga biscuitii zdrobiti si amesteca. Acopera vasul si lasa-l cateva minute la cuptor.

Orez cu mere coapte (de la 7 luni)

Ai nevoie de: glucoza, o mana de orez, 2 mere mari.

Cum se procedeaza:

Pui apa cu zaharul la fiert, intr-un ibirc. Dupa 8-10 minute, adaugi orezul si-l fierbi bine, pana infloreste. Alegi doua mere mari, pe care le speli, le stergi si le pui intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, alegi miezul si pasezi restul cu furculita, apoi amesteci cu orezul fiert si scurs de apa. Poate fi servit ca desert sau gustare de dupa-amiaza. De asemenea, este recomandat in cazul in care copilul are scaune moi.

Piure de mango (de la 7 luni)

Ingrediente: un mango, 2 linguri de zahar, 5 biscuiti.

Cum procedezi:

Taie mango in cubulete si pune-l sa fiarba cu zaharul pana devine moale. Apoi se paseaza, se adauga pesmetul de la 5 biscuiti si cateva linguri din zeama in care a fiert mango. Se consuma dupa ce s-a racit. Se poate bea si zeama ca nectar.

Piure de mere coapte cu ficatei (de la 6-7 luni)

Ai nevoie de: 2 mere, 1-2 bucati ficatei.

Cum se procedeaza:

Se impacheteaza ficatelul in staniol si se baga intr-o tava la cuptor cu merele, pana cand crapa merele. Se decojesc merele si se mixeaza impreuna cu ficateii, sau se paseaza, in functie de varsta copilului. Pofta buna!

Piure amestecat cu carne sau galbenus de ou (de la 5-6 luni)

Ai nevoie de: 2 morcovi fierti, 1 telina mica fiarta, 1 dovlecel fiert, 1 piept de pui fiert si dezosat, 1 galbenus de ou tare.

Cum se procedeaza:

Se paseaza legumele fierte impreuna cu pieptul de pui sub forma unui piure. Cand vrei o schimbare, poti amesteca legumele si cu galbenusul de ou fiert!

Mamaliga la cuptor (de la 10 luni)

Ingrediente: 200 g malai, 700 ml apa, 100 g branza, 50 g unt, 1 ou, 2 linguri lapte de vaci.

Mod de preparare:

Se face o mamaliga mai moale. Se unge un vas termorezistent cu unt si se pune un strat subtire de mamaliga. Acesta se intinde usor, se pune un strat de branza si unt, apoi iarasi mamaliga, branza, unt. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga. Se bate oul cu laptele ca pentru omleta, se toarna peste mamaliga si se da la cuptor, pana se rumeneste deasupra.

Dovlecel cu vita si smantana (de la 8 luni)

Ingrediente: 1 dovlecel mediu, 50g carnita vita sau manzat, 1 lingura ulei de masline, un sfert de lingurita de smantana si putina sare.

Cum se procedeaza:

Se fierbe dovlecelul cu putina sare si uleiul de masline, carnea de vacuta sa fie fiarta bine. Se paseaza impreuna cu dovlecelul si smantana si se face ca un piure. Va recomand mamici pentru pitici caci are un succes nebun!

 

 

Piureu cu carnita, unt si legume (de la 8 luni)

Ingrediente: 1 cartof, o bucatica piept de curcan, legume (1 morcov, un patrunjel, un pastirnac si 1 telina), 1 cubulet de unt, 1 fir de marar sau patrunjel verde pentru ornat.

Cum se procedeaza:

Se fierbe pieptul de curcan. Separat, se pun la fiert legumele. Dupa ce au fiert se paseaza si apoi se adauga cubuletul de unt si se mixeaza din nou. Carnea se paseaza si ea si apoi se amesteca cu legumele pasate. Se orneaza fie cu un fir de patrunjel, fie cu un fir de marar. Le dorim bebeilor pofta buna si sa se faca mari!

Conopida cu pui si branzica de vaci (de la 8 luni)

Ingrediente: conopida (2 buchetele), piept de pui fiert 100g, 2 lingurite de branza de vaci.

Cum se procedeaza:

Se fierbe conopida impreuna cu pieptul de pui si cu o 1 lingura de ulei masline. Apoi se paseaza toate ingredientele impreuna cu branzica de vaci si putina zeama de lamaie.

Pofta buna!

Piure de banane cu orez si iaurt (dupa 7luni)

Ingrediente: 50 gr orez, 400 ml lapte, 1 banana, 100 gr iaurt.

Cum se procedeaza:

Se spala orezul si se fierbe cam in 250 ml apa pana incepe sa infloreasca. Se scurge apa si si se adauga laptele cald. Se fierbe in continuare pana se inmoaie bine boabele de orez dar fara sa se prinda sau sa se afume.

Se acopera si se lasa deoparte. Banana se paseaza cu o furculita si se amesteca cu iaurtul si orezul fiert trecut printr-o sita se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa se pune in castroane si se orneaza cu fructe.

Piure din cartof si mar (de la 5-6 luni)

Ai nevoie de: 2 cartofi potriviti, un mar, o lingurita de unt, 2 linguri de lapte-formula sau lapte de la san.

Cum procedezi:

Speli bine cartofii si marul, apoi ii pui la copt, in tava, la cuptor. Marul va fi gata mai devreme, asa ca vei curata pulpa coapta si o vei pasa bine prin sita sau cu furculita. Procedezi la fel si cu cartofii, cu precizarea ca acestia trebuie sa fie mai degraba „prea copti” decat „aproape copti”.

Amesteci piureul de cartofi si mar cu laptele cald si untul, apoi freci totul cu o lingura de lemn pana cand obtii o spuma. Piureul acompaniaza cu succes galbenusul de ou fiert sau ficatul de pui. Mai tarziu, este o granitura delicioasa pentru perisoarele din carne de vita cu sos de rosii de exemplu.

Va pup!!

ClaudetteMusette

puiu’ doarme🙂

3 thoughts on “Retete pentru bebei

    1. Buna dimineata Luiza,

      Postarile sunt din perioada in care aveam foarte putin timp la dispozitie si nu am verificat toate retetele.
      Am sa sterg tot ce induce mamicile in eroare si le indruma spre retete care contin alimente interzise copilasilor. Imi cer scuze si iti multumesc pentru vizita pe blogul meu.

      O saptamana frumoasa alaturi de puiutii vostri🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s