Retete pentru bebelusi

Pentru ca suntem la faza Diversificare, am sa va postez zilnic ( sper sa gasesc timpul necesar🙂 cate o reteta pe care o puteti oferi copilasului vostru.
de la 6 luni
Papanasi fierti;
Pateu;
Piureu de dovlecel cu lamaie;
File de calcan cu lapte;
Mancare de peste cu fasole verde si frunze de hasmatuchi;
Peste de aprilie;
Vanata umpluta in stil vegetarian;
Suc de visine;
Suc de rosii;
Piure din zarzavatul de la supa;
Piure de cartofi;
Sos Bechamel;
Supa crema de legume cu lapte;
Supa din verdeturi de primavara; 
Ciorba de rosii cu orez; 
Piure de spanac;
Budinca de mere;
Bibilica cu spuma de mere;
Pasta de carne cu cartofi;
Pui cu piersici;
Variatie cu cartofi;
Vinete umplute;
Jambon cu legume (dupa 6 luni);
Musaca de cartofi (dupa 6 luni);
Pireu de dovlecel cu lamaie (dupa 6 luni)
Gris cu rosii (dupa 6 luni);
Supa de cartofi (dupa 6 luni);

De la 6 luni 

Piure de gutui cu biscuiti;
Piure de fructe cu branza de vaci
Gris cu lapte;
Biscuiti cu lapte;
Budinca I;
Budinca II;
Orez cu lapte
Renumit orezul cu lapte turcesc: sutlach;
Spuma de pere si ananas (dupa 6 luni);
Compot de prune (dupa 6 luni);
Fructe cu biscuiti (dupa 6 luni).
MAMICI, NU VA GRABITI!
    Alimentatia diversificata reprezinta o etapa foarte importanta in dezvolatrea sugarului, atat de importanta incat unii pediatrii nutritionisti au denumit-o “a doua nastere”.
Ce inseamna de fapt diversificarea alimentatiei? Introducerea treptata si progresiva a cate unui aliment (altul decat laptele) tinand cont de toleranta digestive specifica fiecarei varste. Din ultimele cercetari reiese ca nu este cazul sa se grabeasca diversificarea alimentatiei bebelusilor. Explicatia consta in aceea ca abia dupa varsta de 3 luni i se uniformizeaza copilului permeabilitatea mucoasei intestinale, ajung la maturitate o serie de fermenti care contribuie la digestie, creste nivelul imunitatii locale a intestinelor, intra in actiune diverse mecanisme care ajuta la inghitirea alimentelor semisolide si solide (dispare asa-numitul reflex 
de respingere a linguritei). O diversificare precoce poate favoriza aparitia alergiilor. Pana la varsta de 4 luni, aparatul digestiv al copilului este imatur si, deci, nu este pregatit sa accepte alte alimente in afara de lapte. Pe de alta parte nu este bine nici sa se amane foarte mult inceperea diversificarii. Introducerea unui aliment nou mult dupa ce copilul a implinit 6 luni poate crea probleme de adaptare a organismului sau la alimente cu o consistenta mult mai crescuta, “solida” in comparatie cu cea a laptelui.

LA 6 LUNI – PIUREURI DE FRUCTE SI DE LEGUME

       Fie ca micutul este hranit cu lapte matern, cu lapte artificial sau are o alimentatie mixta (suge la san, dar primeste si lapte praf) nu este necesar sa recurgeti la diversificare pana la 6 luni. Aceasta este recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bazata pe numeroase studii de specialitate care au relevat faptul ca pana la 6 luni bebelusilor le este suficient laptele.
       Micutul dumnevoastra a implinit 6 luni? Este momentul sa-i faceti cunostinta, treptat, cu noi alimente. Primul aliment introdus in meniul sugarului, pe langa laptele matern sau un inlocuitor al acestuia, este piureul de fructe sau legume. Puteti incepe fie cu legumele, fie cu fructele, dar recomadarea specialistilor este ca un copil “durduliu”, cu stare de nutritie foarte buna sa primeasca la inceput piure de fructe, iar unul slabut piure de legume, care are o mai mare valoare energetica. Introducerea piureurilor de fructe si legume ii asigura sugarului o serie de substante nutritive de care organismul sau are nevoie. Este vorba in primul rand de glucoza, fructoza, acizi oganici (citric, malic), care faciliteaza asimilarea substantelor nutritive din lapte, saruri minerale, pectine si fibre vegetale (normalizeaza digestia), precum si o cantitate suplimentara de vitamina C, potasiu si fier.
 
Ce legume ii puteti oferi? Morcov, dovlecel, mai tarziu cartof, telina, pastarnac, patrunjel, ardei, ceapa (pentru inceput, aceasta va fi pusa la fiert impreuna cu celelalte legume doar de gust). Alegeti 4-5 tipuri de legume, maruntiti-le si fierbeti-le impreuna, pentru ca sa-si lase vitaminele, iar la final se poate adauga in acesta zeama o lingurita de ulei de masline. De regula se folosesc 500 g de legume la un litru deapa. Piureul se va prepara fie dintr-o singura legume (de ex. morcov sau dovlecel), fie combinand doua legume. Piureul trebuie sa fie foarte fin, iar pentru a-i oferi consistenta moale se va adauga din apa in care au fiert legumele.
        Dar fructe? Morcovul, Marul copt este cea mai potrivita alegere pentru inceput, deoarece proprietatile sale alergene sunt foarte scazute. De obicei, dupa piureul de mere urmeaza cel de caise, piersici, pere, prune, banana (foarte coapte). Piureurile pot fi preparatre din unul sau cateva tipuri de fructe.
Cum procedam? Incepeti sa-I faceti cunostinta cu noul produs alimentar, oferindu-i o lingurita din acesta (pentru a evita reactile alergice si pentru a-i permite micutului sa se obisnuiasca cu noul gust). Cantitatea de piure o veti creste progresiv, in fiecare zi cu 1-2 lingurite, pana veti ajunge sa inlocuiti o masa de lapte. Se incepe intotdeauna cu un piure dintr-un singur fel de fructe sau legume, iar daca se dovedeste ca micutul il tolereza bine, puteti trece la combinarea a 2-3 feluri. Cel mai bine este sa-i dati noul aliment la masa de pranz. Incepeti cu laptele si, la jumatatea mesei, oferiti-i noul aliment. Pana sa treceti la noul aliment, continuati cu primul timp de 4-5 zile, iar mai apoi cresteti progresiv cantitatea. Urmariti cu atentie reactia bebelusului dvs. la alimentul nou si incercati sa nu treceti cu vederea aparitia unor simptome, precum un scaun moale, inrosiri ale pielii sau eruptii cutanate. La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima pentru cateva zile noul aliment introdus, dupa care se reia administarea lui, odata cu normalizarea tractului intestinal. In cazul in care simptomele intolerantei nu dispar, urmeaza sa inlocuiti respectivul aliment cu altul (de exemplu sa schimbati merele cu perele).
Nu adaugati zahar sau miere la piureuri.
Daca micutul are tendinta la constipatie, amanati pentru moment introducerea bananelor si nu abuzati de morcovi.
Cantitatea de piure poate varia de la cateva lingurite pana la 60 g pe zi, in functie de apetitul copilului. De preferat este sa i le oferiti la masa de pranz.
Este recomandabil sa utilizati o lingurita din plastic moale, caci este mai putin rece decat cea de metal si nu il raneste.
Daca preparati singura piureul, nu uitati ca legumele se spala foarte bine, se curata, se spala din nou, dupa care se fierb si se paseaza.
Este inutil sa incercati sa-i dati hrana cu lingurita daca micutului ii este foarte foame-el nu va face nici un efort sa manance, ci va prefera varianta comoda, sa suga la san sau din biberon.
v    Orice aliment nou introdus se face numai daca sugarul este sanatos.
v    Introducerea noilor alimente se face progresiv, in cantitati mici.
v    Alimentul nou introdus, indiferent de natura lui se administreaza numai cu lingurita.
v    Nu se introduc simultan 2 alimente noi (nu in aceeasi saptamana).
v    La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima alimentatia nou introdusa pentru cateva zile dupa care se reia, odata cu normalizarea tranzitului intestinal.
v    Se va evita amestecul de lapte cu alimente solide in biberon.

 

 Cat despre retete incep cu branzicile🙂


Urda din lapte praf
Ingrediente:
Lapte praf 75 g, calciu lactic 4-5 pstile.
Mod de preparare:
In 0,5 l lapte fierbinte (obtinut prin dizolvarea a 75 g praf de lapte in apa), se pun pastilele de calciu lactic. Din acest moment se lasa sa fiarba cu mare atentie numai un minut. Se raceste timp de 30 minute si apoi se strecoara brinza obtinuta prin tifon, pentru a o separa de zer.
 
Branzica de vaci se prepara dintr-un litru de lapte pe care-l fierbi. Dupa ce a fiert, dai focul mic, mic si pui un borcanel de iaurt 125g, si amesteci din cand in cand sa nu se prinda. O sa vezi ca incet, incet incepe sa se separe branzica de zer. Daca dupa 10-15 minute vezi ca nu se separa pui cateva picaturi de zeama de lamaie si sigur se va face branzica. Cand e gata o strecori prin tifon sau o strecuratoare fina, dar nu chiar de tot zerul. O pui apoi in ceva cu capac si o bagi la frigider, putand sa o pastrezi maxim 3 zile. 
 
Iaurt preparat in casa.La 600-700 de gr de lapte cald,nu fierbinte, pun 3 lingurite de iaurt si las craticioara pe un calorifer dar infasurata bine intr-un prosop sa nu vina in contact direct cu caldura.O las acolo toata noaptea si dimineata o bag in frigider;eu ii dau 2 zile din el,ca mi se termina,atat de mult ii place.Cand il fac pe urmatorul opresc iaurt din asta de casa si pun iar la facut.La saptamana reimprospatez iaurtul-maiaua-
 
Branza de vaci dulce se face in urmatorul fel: cumperi lapte de vaca destul de gras si se lasa o zi doua pana se prinde. Dupa ce ai obtinut laptele prins pui la fier aceeasi cantitate de lapte dulce, iar in momentul in care incepe sa fiarba adaugi laptele prins. Lasi sa fiarba cateva minute (2-3min), dupa care intr-un tifon scurgi compozitia.
Sau reteta cu cheag (nu stiu daca o sa gasesti): pui lapte dulce la incalzit, iar in momentul in care se incalzeste – sa fie caldut (nu trebuie sa-l fierbi) adaugi cheagul (bunica mea punea la 8-10 litri lapte 2 linguri de cheag) si dai deoparte laptele si astepti, iar in cateva minute se face branza. Aici trebuie sa ai dexteritate ptr. ca branza se strange mai greu si se pune in tifon

 

Iaurtul de casa il poti face in doua moduri:
1
. Iei laptele din care vrei sa faci iaurtul, il imparti in doua. Prima jumatate o lasi la temperatura camerei, a doua o fierbi si apoi o tori fierbinte peste laptele rece. Pui apoi amestecul intr-un vas pe care il acoperi si il asezi undeva la caldura (langa un calorifer sau in bucatarie cand gatesti) si il lasi la caldurica pana se incheaga bine apoi scurgi zerul (daca vrei) si il bagi la frigider. poti sa faci amestecul de cu seara si sa il lasi la prins pana dimineata
2. Iei toata cantitatea de lapte din care vrei sa faci iaurtul, o infierbanti si in ea pui un paharel mic de iaurt simplu din comert, amesteci si o lasi la prins la caldura.
Intr-un vas curat se pune o cantitate de lapte (250 de grame, de exemplu) FIERT in prealabil si racit (la temperatura camerei), in care se pune o lingurita de iaurt (mai bine ar fi sa ungi peretii vasului, ca sa fie procesul mai rapid). Se lasa acoperit la temperatura camerei pana cand iaurtul e gata (vezi cum arata si gusti daca e acrisor), dar sa nu-l lasi prea mult timp ca fermenteaza! Acest procedeu este recomandat din necesitatea de a da copiilor mici doar lapte fiert.
Lapticul fiert –  se lasa la racit pana e caldut se toarna in pahare de plastic de 400 de grame, in care se pune o lingura-doua de iaurt din comert. Se amesteca bine, se  acopera si se lasa pana se face… iaurt
 
Branza topita facuta in casa
500g branza dulce; un pachet unt rama
o lingurita bicarbonat
branza rasa de oaie pentru a fi sarata
se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.se fierbe pe baie de aburi amestecand continuu .se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii.
***
 
Atat pentru azi.
 
Va pupacesc si va doresc o zi frumoasa ( desi afara ploua si e frig, in casa, alaturi de puiutzii nostri e cald si bine)
 
ClaudetteMusette, mama lui David
 
 

One thought on “Retete pentru bebelusi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s