Indemnizatia pentru cresterea copilului, ce venituri se iau in calcul

La Ministerul muncii, Familiei si Protectiei Sociale se munceste de zor. Dovada: au iesit cu Ordinul nr. 68, emis miercuri, 4 februarie 2009, prin care au aprobat instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148 din 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Inca nu l-am vazut publicat in Monitorul Oficial ci doar la ei pe site. (www.mmuncii.ro) Conform instructiunilor aprobate prin acest ordin, iata care sunt veniturile care se iau in calcul in vederea stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului:

a) pentru veniturile din salarii:
la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii.
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii, iar in cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, in mod evident, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.

Pe situl lor, http://www.mmuncii.ro/ro/257-view.html gasiti si noul model de adeverinta de venit si de cerere pentru recalcularea indemnizatiei, care vor fi utilizate de la data intrarii in vigoare a Instructiunilor.

Cererile pot fi depuse direct sau prin posta, cu confirmare de primire, la Agentia pentru prestatii sociale judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia domiciliaza persoana beneficiara, pana cel tarziu la data de 30 iunie 2009.
De asemenea, conform Instructiunilor, „documentele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum si nivelul net lunar al acestora depuse pana la data publicarii prezentelor instructiuni la primariile in a caror raza teritoriala isi au domiciliul persoanele indreptatite sau, dupa caz, transmise la agentiile teritoriale, vor fi luate in considerare pentru stabilirea drepturilor la indemnizatia pentru cresterea copilului”.

Mai jos va postez modelele de adeverinta precum si modelul de cerere.

ANEXA nr. 2

la Instrucţiuni

Denumire angajator/instituţie                                                                                    

Sediu angajator/instituţie                                                                                                                       

Nr. O.R.C.                                                                                                                           

Cod Fiscal                                                                                                                             

Telefon /fax                                                                                                        

                              

 

 

ADEVERINŢĂ*

nr. …………/………………

 

 

 

 

Se adevereşte prin prezenta că doamna/domnul …………………………………………………………………………….., CNP …………………………………………., domiciliată/domiciliat în localitatea ……………………………………., str. …………………………………………………………… nr. ………, bl. …………, sc. ……., et. ………, ap. …………., sector/judeţ ……………………………………., având calitatea de[1] ..…………………………………….…………………. în instituţia noastră de la data de ……………………………………………:

 

 

 

I. Referitor la îndeplinirea condiţiilor de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului:[2]

’      în perioada de la ………………………….. până la …………………………. a beneficiat de indemnizaţie de maternitate;

’      la data de ………………………………….. se împlinesc cele 42 de zile din concediul de lăuzie;

’      în perioada de la ………………………………. până la ……………………………. a beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului;

’      începând cu data de ……………………………………….. se aprobă concediul pentru creşterea copilului.

’      a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, după cum urmează:

 

o        de la (zi/lună/an) ………………….………… până la (zi/lună/an) ………………………………..……[3]

 

 

 

II. Referitor la veniturile realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului, reprezentând suma încasată de persoana îndreptăţită, conform prevederilor art.2 alin.(1) lit.a)-c) și alin.(2) din Instrucțiuni :

 

Nr.

crt

LUNA

Tip venit

(salariu net, indemnizație șomaj, indemnizație concediu medical ș.a.)

Venit realizat

(salariul net)

– valoare-

 

1.

Luna______________ anul_________

(luna naşterii copilului).

 

 

2.

Luna______________ anul_________

 (luna anterioara  lunii naşterii copilului).

 

 

3.

Luna______________ anul_________

 (luna a 2-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

4.

Luna______________ anul_________

 (luna a 3-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

5.

Luna______________ anul_________

 (luna a 4-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

6.

Luna______________ anul_________

 (luna a 5-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

7.

Luna______________ anul_________

 (luna a 6-a  anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

8.

Luna______________ anul_________

 (luna a 7-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

9.

Luna______________ anul_________

 (luna a 8-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

10.

Luna______________ anul_________

 (luna a 9-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

11

Luna______________ anul_________

 (luna a 10-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

12.

Luna______________ anul_________

 (luna a 11-a anterioara lunii naşterii copilului).

 

 

 

Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, respectiv declararea necorespunzătoare a adevărului făcută unui organ sau instituţii de stat se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, declar pe proprie răspundere că datele şi informaţiile prezentate corespund realităţii.

 

 

……………………………………………………………………….

(Numele/prenumele,Semnătura şi ştampila reprezentantului legal)


* Se va completa de către fiecare angajator/ instituţie care atestă una din situaţiile în care persoana s-a aflat la un moment dat în interiorul celor 12 luni

[1] Se va trece calitatea persoanei. De ex. salariat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată/determinată, şomer, pensionar de invaliditate

[2] Această rubrică NU se va completa în cazul persoanelor care solicită recalcularea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului

[3]  Se completează pentru fiecare lună din cele 12 în care persoana a avut calitatea menţionată.

si cererea:

ANEXA nr. 1

la Instrucţiuni

C E R E R E

pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Domnului director executiv

 

I.  Subsemnata (ul),

 

Vă rog să-mi aprobaţi RECALCULAREA indemnizaţiei pentru creşterea copilului în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

II. Copilul/copiii în întreţinere pentru care primesc în prezent indemnizaţia este/sunt:

 

 

 

    

Data                                                                                                                                            Semnătura solicitantului

______________                                                                                                                  ______________________

 

Notă: La punctul II se vor completa datele copilului, respectiv ale tuturor copiilor rezultaţi din sarcini multiple sau datele ambilor copii în cazul în care persoana se află în prelungirea concediului pentru creşterea copilului

Cat despre puiul meu mic, trebuie sa va spun ca astazi asteptam sa ni se livreze sacutzii de dormit, pernutza pentru nou-nascut ( cea in forma de inimioara, care are o scobitura pentru a evita aplatizarea capului micutului abia venit pe lume) urmand ca maine sa ma ocup de spalarea hainutelor, calcarea lor. Maine mergem cu tati la baneasa sa cautam caditza, sterilizator si ce mai avem pe lista pt maternitate 🙂

 

Va imbratisez si va daruiesc un sfert din fericirea pe care o resimt la gandul ca mai avem putin si ne vom cunoaste puiul mic.  (DPN 23 martie 2009 )

 

 

Claudette, mama lui David

Reclame

13 gânduri despre „Indemnizatia pentru cresterea copilului, ce venituri se iau in calcul

 1. Buna Claudette!
  Am mai scris si la alt subiect, la „Concediul prenatal si post natal …”. Am dat din intamplare peste blogul acesta, dar ma bucur foarte mult, e foarte util.
  In 23 martie va fi marea intalnire? Ce frumos! La noi mai tarziu, pe la jumatatea lui mai. De unde ti-ai comandat pernuta pentru nou nascut, e o idee foarte buna, as vrea si eu pt puiutul nostru.
  O zi minunata!

 2. stie cineva sa mi spuna cate luni trebuie sa le am lucrate fara intrerupere pt a beneficia d concediu postnatal si cu cat se plateste?two_morena@yahoo.com.ast rasp urgent

  1. Buna, Ada.

   Si pe mine ma intereseaza acelasi lucru : daca se iau in calcul dividendele? Pina acum am primit numai raspunsuri contradictorii, nimic clar. Fiecare isi da cu parerea. Tu ai aflat ceva intre timp? Daca da, spune-mi si mie , te rog!

 3. Sotia mea naste in februarie,nu mai lucreza de un an de zile?,beneficiaza de vreun ban?
  As vrea sa stiu dc pot sa iau indemnizatia de crestere?,am carte de munca si contract de colaborare cu drepturi de autor la aceiasi firma si mai am un contract de col cu DA la alta frima…mi se calculeaza toate veniturile,adica CM plus cele 2 contracte???

 4. va rog sa imi spuneti si mie daca,in cartea de munca sunt trecuta cu jumatate de norma(adica 4 ore) si am un an de zile lucrate fara intrerupere se acorda cumva indemnizatia pentru cresterea copiilor?ast rasp urgent. va multumesc:alinuta_valYK88@yahoo.com

 5. Eri

  Buna tuturor.Am si eu o mica dar mare problema.Sant insarcinata in sapt 27.
  D-na dr mi-a zis ca peste 2 sapt imi da concediu prenatal.normal trebuie sa nasc pe 8 april 2010.Firma la care lucrez din 2007 este in prag de faliment si ca eu sa nu pierd seful ne-a dat in somaj techic pe o perioada de 3 luni adica pina la 10 april.Vreau sa stiu si eu cu ce ma afecteaza avand in vedere ca nu stiu nici cine ma va plati in perioda de somaj technic si cum pot sa am concediu cele 42 zile obligatorii dupa nastere daca firma nu va mai exista.trebuie sa mentionez ca lucrez la memrul uneia din familie si nu mi-as lua concediul prenatal in cazul in care firma trebuie sa ma plateasca.
  Va rog cine stie ceva sa-mi scrie.va multume

 6. Buna ziua,sunt insarcinata si de la 1 mai 2012 intru in concediu de maternitate.Sunt profesor si in afara salariului de baza am realizat venituri in baza unui contract de colaborare in perioada 1 noiembrie 2011-15 martie 2012 pentru care am platit contributiile la sistemul de asigurari de stat.Va rog sa-mi spuneti daca la calculul cuantumului pentru concediul de maternitate se ia in calcul si acest venit ? Daca raspunsul este afirmativ ,va rog sa-mi precizati ce documente trebuie sa anexez la cererea tip pe care angajatorul o depune la casa de pensii teritoriala?
  Va multumesc !

 7. buna ziua sant insarcinata in luna a 5 a si sant in strainatate mai precis in spania si am sa nasc aici dar dupa nastere as dori sa ma intorc in tara as dori sa stiu daca cu venitu meu de aici as avea dreptul la la concediul postnatal sau de cresterea copilului va multumesc frumos

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s