Concediul prenatal si postnatal sau cele 126 de zile de 85% din brut ;)

Nu am mai scris de mult, de pe 8 ianuarie……nu am mai scris pentru ca am fost la control pe 15 si ne-am bucurat de ce ne-a spus dna doctor, avem 1.459 grame si 34 de cm…….am mai aflat ca data probabila a nasterii va fi 23 martie si ca vom face cezariana. Deci numai vesti bune. Si de bucurie nu am mai scris pe blog, am stat acasa cu puiu si ne-am uitat la desene animate.

De luni, adica de pe 19 ianuarie suntem in prenatal, Doamne ce bine e!! S-au dus durerile de burtica, starile de agitatie provocate de unii si de altii mai putin fericiti cu propria lor viata…….dar teribil de  invidiosi si rai cu ceilalti. In fine, bine ca am scapat de lumea rea. Acasa e liniste, cald si bine. Puiu e foarte fericit, e din ce in ce mai activ. Ca sfat, dati-mi voie sa va recomand acest concediu de maternitate, cele 126 de zile sunt o binecuvantare cand burtica e deja mare si te misti mai greu, cand nu mai ai rabdare cu nimeni si pentru nimic. Eu mi le-am impartit in jumatate, adica 63 de zile inainte de nastere si 63 dupa. Concediul vi-l acorda doctorul de familie, se elibereaza lunar si trebuie depus la angajator pana pe 3 cel tarziu a lunii urmatoare lunii pentru care l-ati luat. In cazul meu am luat de pe 19 ianuarie pana pe 31 ianuarie si trebuie sa il depun la firma pana pe 3 februarie a.c..

„Concediul si indemnizatia de maternitate

Ce este concediul de maternitate?

Concediul de maternitate este acel concediu de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere, in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate, cu plata unei indemnizatii aferente.

Cine poate beneficia de indemnizatie si concediu de maternitate?

Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

In ce conditii pot beneficia asiguratele de concediu si indemnizatie de maternitate?

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Se valorifica pentru obtinerea indemnizatiei de maternitate perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratii:

 • au beneficiat de pensie de invaliditate;
 • au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Care este durata concediului de maternitate?

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia in care copilul s-a nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Care este cuantumul indemnizatiei de maternitate?
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Care sunt actele necesare pentru acordarea indemnizatiei si concediului de maternitate?

Concediul medical pentru maternitate se plateste in baza cererii tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap emis in conditiile legii.
Cererea tip pentru solicitarea drepturilor de asigurari sociale se depune la casele teritoriale de pensii:

 • de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj;
 • de catre celelalte categorii de asigurati la data solicitarii prestatiei.

In ce conditii inceteaza plata indemnizatiei de maternitate?

Plata indemnizatiei inceteaza in ziua urmatoare celei in care:

 • beneficiarul a decedat;
 • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
 • beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
 • beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romania are incheiata conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat. ”
  -articol preluat de pe birouldeconsiliere.ro

Aveti grija de voi si de puiutzii vostri.

Claudette

Reclame

260 de gânduri despre „Concediul prenatal si postnatal sau cele 126 de zile de 85% din brut ;)

 1. sunt angajata la doua societati ; la una cu contract de munca pe 8 ore inregistrat la ITM, iar la cea de a doua lucrez 4 ore dar urmeaza sa mi se inregistreze contractul luna viitoare.Intre timp am ramas insarcinata si as vrea sa stiu dca in calcului indemnizatiei pentru cresterea copilului mi se va lua in calcul si cel de al doilea venit? Multumesc frumos!

  1. Larisa, felicitari pentru sarcina!iti doresc sa ai o „calatorie” usoara, la finalul careia sa poti spune ca esti cea mai fericita mamica de pe lume 🙂

   Cat despre intrebarea ta, viitoarele mame care au două locuri de muncă vor primi indemnizaţia pentru creşterea copilului calculată pentru ambele venituri. Prin urmare, trebuie sa ai doua adeverinte de venituri (de la cei doi angajatori), pe care sa le depui in vederea stabilirii indemnizatiei pentru CIC. Ai grija ca ambii angajatori sa plateasca la timp contributiile sociale aferente perioadei pentru care este inregistrat la ITM fiecare din cele doua contracte de munca!

   Cu drag,

   Claudette

  2. vreau sa stiu si eu cam la ce perioada se incaseaza banii de catre angajator de la casa de asigurari pt concediu pre si post natal ?…eu astept deja de 3 luni pt a primi banii pe prima luna…si de fiecare data cand sun la el sa intreb de bani imi spune canu i-au intrat inca in cont. Cum pot sa verific daca minte sau nu?

 2. Pe langa acei 85% poti depune o cerere la angajator ca el sa plateasca restul de 15% timp de 6 saptamani in prenatal. Asa am de gand sa fac, sper sa nu ma lovesc de refuzuri si sa fie nevoie sa merg la ITM.

 3. Buna mamici!
  Si eu sunt in situatia Elenei. Sunt angajata la 2 societati. La una cu 8 ore si la ce-a de-a doua cu 2 ore, dar in cazul meu ce-a de-a doua societate se va inchide la sf lunii februarie, iar eu voi intra in prenatal din martie. In acest caz mi se va lua in calcul si contributia de la societatea la care sunt incadrata cu 2 ore?
  Multumesc mult!
  Astept raspuns.
  Sarcina usoara sa avem :)! si copilasi frumosi si sanatosi! 🙂

 4. Buna fetelor, poate cineva sa-mi spuna daca la calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului intra pe langa venitul ultimelor 12 luni inainte de nastere si valoarea tichetelor cadou primite de la institutia unde lucrez?! E o suma mare primita si daca ar intra si s-ar face media acestora, indemnizatia mea ar creste.
  Va urez numai bine tuturor!

  1. Maria,
   Depinde de tipul de tichet cadou, adica cu ce ocazie ti-au fost acordate. Avantajele primite de salariaţi sub forma de tichete cadou reprezintă venituri neimpozabile, conform art. 55, alin.(4), lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sarbătorilor similare ale altor culte religioase, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane nu depăşeşte 150 lei.

   În cazul în care un salariat are mai mulţi copii, acesta poate primi de la angajator pentru fiecare copil căte un cadou sub forma de tichete cadou, cu valoarea de până la 150 lei. Astfel, în cazul în care salariatul are doi copii minori, acesta poate primi de la angajator cu ocazia Crăciunului cadori sub forma de tichete cadou pentru copii în valoarea de până la 300 lei.

   În cazul în care ambii părinţi sunt angajaţii aceleiaşi societăţi, fiecare în calitatea sa de angajat are dreptul la câte un cadou sub forma de tichete cadou pentru fiecare copil minor cu valoarea de până la 150 lei.

   În cazul în care cadourile sunt primite cu diverse alte ocazii, cu excepţia celor menţionate anterior, cadourile oferite salariţilor care nu au copii minori sau cele care depăşesc valoarea de 150 lei pentru fiecare copil reprezintă avantaje primite de salariat şi trebuie incluse în venitul impozabil al persoanei fizice. În aceste condiţii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

   În cazul în care aceste tichete cadou sunt oferite salariaţilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultatele obţinute, ca stimulente în programele de motivare, pentru a sărbători unele evenimente speciale din viaţa personală şi profesională (zile onomastice, aniversări ale firmei, etc.) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi impozitate potrivit Codului fiscal.

   Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentând cadourile oferite sub forma de tichete cadou de angajatori pentru fiecare copil minor al angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, se încadrează la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 – Codul muncii. Cheltuielile sunt deductibile în măsura în care valoarea cadoului oferit pentru fiecare copil minor, cu orice ocazie dintre cele enumerate mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

   În cazul în care valoarea cadourilor oferite în condiţiile prevăzute de Codul fiscal depăşeşte limita cotei de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depăşeşte limita reprezintă cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, şi nu se impozitează la salariat.

   Despre ce tip de venituri se iau in calcul pentru indemnizatie, mai multe detalii gasesti aici : https://claudettemusette.wordpress.com/2009/02/06/indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-ce-venituri-se-iau-in-calcul/

   De asemenea poti suna direct la Inspectoratul Teritorial de Munca din localitatea de domiciliu sau sa le scrii direct pe site.

   Numai bine,

   Claudette

 5. Multumesc Claudette, nu prea m-am lamurit. Era vorba de tichete cadou primite in invatamant cu ocazia celor nu stiu cate evenimente. Valoarea tichetelor pe eveniment era de 300 RON asa ca ne-au fost impozitate. Am primit tichete de 2100 Ron minus impozitul 192 ron, impozit care ne-a fost tras din salariu.
  Mi-ar fi placut sa stiu daca acestea au vreo importanta in calcularea indemnizatiei pentru copil?!
  Am sa ma interesez si la ITM.
  Multa sanatate!

  1. tichetele cadou si tichetele de masa nu sunt supuse impozitului, deci nu pot constitui venituri care sa se adauge la indemnizatia de sarcina si lauzia sau la indemnizatia de resterea a copilului, care este de 85%

 6. Nu prea am priceput cum e cu concediul asta pre si post. Eu urmeaza sa nasc in aprilie 2009, nu ma grabesc sa ies in concediu pentru ca sunt bine platita si sunt si foarte activa, ma simt inca bine.
  As vrea sa stiu daca e mai bine sa iesi in concediu mai devreme sau mai tarziu. Daca ies mai devreme primesc indemnizatia mai devreme (indemnizatia e mai mare ca si concediul pre si post), daca ies mai tarziu iau salariu mai mare pana la concediu dar indemnizatia o primesc mai tarziu.
  Nu prea ma pricep la lucrurile astea, mi-ar placea niste lamuriri?!
  (Poate sunt stupide intrebarile mele, imi cer scuze?!)
  Multumesc si numai bine tuturor!

  1. Buna, sper sa iti fie de folos cele scrise mai jos:
   Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
   Pt a beneficia de concediu pre-post natal standard ( adica 63/63 zile),trebuie sa iei lagatura cu doctorul de familie care va elibera Certificatul medical cu codul de indemnizatie aferent sarcinii sau lauziei (pre-post natal adica 85% din media veniturilor pe ultimile 6 luni).

   Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.
   Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

   Din a 42 zi de la nastere poti intra in INCETARE ACTIVITATE CRESTERE COPIL care va fi 85 % din media veniturilor tale pe 12 luni .Indemnizatia de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani nu pate fi mai mica de 600 ron ( 6 milioane+ alocatia copilului)si nici mai mare de 4000 ron
   Concediul de lauzie ( postnata), obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligaţia sa îl efectueze dupa naştere,

   In a 42 zi depui dosarul la CASA DE PENSII DIN SECTORUL IN CARE DOMICILIEZI .

   PS:
   Concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie este de obicei egal cu salariul lunar pt ca nu se mai opresc toate darile catre stat ( mai intereseazate eu asa stiu)
   Multa sanatate!

 7. Eu de exemplu voi deveni mamica unui baietel in jurul datei de 26 martie 🙂 Am avut pana acum o sarcina foarte usoara dar pentru ca m-am sfatuit cu amicele mele actuale mamici, am decis sa stau acasa incepand cu 19 ianuarie cand puiul avea 30 de saptamani. Nu am calculat nici ce bani voi lua pe prenatal / post natal, nici cat va fi indemnizatia 🙂 ce m-a interesat a fost sa ii asigur liniste si odihna ( am un job destul de stresant si un sef foarte agitat, care imi transmitea starea……bleah) Pot sa iti spun ca in perioada cat mai mergeam la job, puiul meu crestea doar cu 500 de grame, acum, in aceasta luna a luat 1 kg si evolueaza foarte foarte bine. Poate sunt o viitoare mamica exagerata 🙂 ( sunt leu si leii………..)

  Si la mine indemnizatia va fi mai mare decat cei 85% din media pe ultimele 6 luni pt pre si postnatal, dar cand am simtit ca a venit vremea sa stau acasa pt pui, am stat. Poate o fi si pentru ca eu, iata, fac primul pui la 38 de ani si sunt foarte atenta cu mine / noi.

  Te imbratisez si urmeaza-t instinctul de mama, el te va ghida cel mai bine 🙂 Am prietene care au lucrat pana cu o zi doua inainte de a li se rupe apa, sunt foarte bine acum si ele si puiul lor, au avut ca si noi doua, ce-i drept, sarcini usoare.

 8. buna
  m-ar interesa sa stiu daca se ia in calcul venitul brut (cel de incadrare) sau venitul brut realizat( cel de incadrare + bonificari) in cazul concediului pre/post natal.

  multumesc

  1. Buna Alina,

   Contractul de muncă pe această perioadă de 126 zile, iti este suspendat, iar tu, fiind lipsită de salariu, deoarece nu presteazi munca, primeşti o indemnizaţie de asigurări sociale, al cărei cuantum brut lunar este de 85% din baza de calcul. Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat. Deci orice venit pentru care s-au retinut contributii pentru CAS trebuie luat in calcul aici intrand si bonificarile.

   O saptamana frumoasa.

   Claudette

 9. Multumesc mult.
  Mai am o intrebare. Pe fluturasul meu de salariu am brut realizat si venit brut, acestea fiind diferite.Care se ia in calcul?
  multumesc inca o data

 10. Buna!
  SI eu sunt mamica unei fetite de 1 an si 9 luni.
  Si din intamplare am dat peste acest blog!
  Poate ma poti ajuta cu ceva puncte de vedere….
  Sunt angajata intr-o institutie bancara insa intre timp postul pe care lucram eu s-a mutat de la Bacau la Iasi.
  Am vorbit cu seful meu si mi-a spus ca daca nu pot veni la Iasi imi poate oferi un alt post in Bacau.
  Lucrez ca asistent manager si imi ofera un post de casier( desi eu nu am experienta si nici studii economice).
  1) Credeti ca e doar o capcana ca mai apoi sa gaseasca motiv pentru a ma concedia?
  Tin sa precizez ca am studii universitare si masterat dar nu sunt economice asa cum se cer pentru activitatea bancara ci sunt potrivite pentru activitatea de asistent manager.

  Fetita mea implineste 2 ani pe data de 17 mai anul acesta.
  2) Trebuie sa ma intorc la serviciu exact la aceasta data sau mai devreme, la inceputul lunii mai?
  3) Am intrat in concediu de crestere copil dupa concediul post-natal, adica in luna iunie. Inseamna ca ar trebui sa ma intorc la serviciu cand se implinesc 2 ani de concediu in iunie sau cand implineste copilul 2 ani in luna mai?

 11. ce stiti despre 100 de euro din invatamant? Cerere am depus de anul trecut, daca plec in concediu inainte sa se dea aceasta suma mai beneficiez de ea sau nu?! Cadoul de la sindicat de nu stiu ce suma se mai da? Ce acte trebuiesc pentru el?

 12. Buna, a-si dori sa stiu si eu, daca am nascut in iunie 2008, concediul de maternitate (adicacele 126 de zile )l-am luat din iunie pana in oct iar din octombrie 2008 pana in decembrie am luat cei 600 de ron , din ianuarie 2009, 85% din veniturile obtinute cum mi se calculeaza din ce perioada?

 13. Mai vroiam sa stiu ca daca imi iau concediu cu 42 de zile inainte de nastere (de exemplu) concediul postnatal o sa fie 126-42=84 zile. Mi-a zis cineva ca dupa 42 de zile de la nastere poti sa-ti depui dosarul pentru CIC?! Deci ideea este ca nu trebuie neaparat sa realizezi 126 de zile de concediu pre si post pana la CIC?!
  Ce parere aveti?
  Multumesc,

 14. Buna,
  Sunt angajata incepand cu 1 decembrie 2008. Daca data probabila a nasterii este sfarsitul lunii noiembrie, in jur de 22 beneficiez de indemnizatie de crestere copil? In plus, beneficiez de chirie pentru care platesc impozit la stat. Aceasta suma se adauga la cei 85%? Cine plateste concediul de maternitate pre si post, firma la care lucrez sau din asigurarile sociale?
  Multumesc frumos, nastere usoara si copii frumosi si sanatosi.

 15. Fetelor putem sa facem un calcul al concediului prenatal si postnatal?
  Eu am suma veniturilor brute pe ultimele 6 luni 17301. Am inteles ca aceasta suma se imparte la nr. de zile lucrate in ultimele 6 luni, sa zicem ca sunt 130 zile aproximativ. Atunci 17301:130=133,08462 (baza de calcul care ramane la fel). Acest numar se inmulteste cu nr. zilelor de concediu din luna respectiva, sa zicem 22 (martie), deci 133X22=2926, mai departe se calculeaza 85% din acest numar 2926X85%=2487, din acest numar se scade CAS 9.5% si ramane 2250 rest de plata in mana.
  Intrebarea mea pt. voi este, cum e posibil sa iau mai multi bani stand acasa decat muncind efectiv? E bine calculul meu? Ce parere aveti?
  Numai bine,

 16. buna sunt lavinia si sunt in concediu de maternita am nascut pe 11 martie 2008 si as vrea sa stiu ca daca raman insarcinata si nasc in ianuarie mi se prelungeste concediul de maternitate?multumesc

 17. Buna fetelor.Voi deveni si eu mamica luna viitoare dar nu s dumirita cu concediul asta postnatal.Eu am lucrat si lucrez cu contract de agent.oare pot beneficia de acest concediu?Va rog ,luminati ma.Va pup

 18. Si inca ceva:mie prin acest contract de agent nu mi s a oprit decat impozitul.trebuie sa platesc eu sanatatea pentru a beneficia de acest concediu?

 19. Fetelor ce stiti despre antibiotice in sapt.33 de sarcina? Am o infectie si medicul imi spune sa o tratez cu CEFALEXIN. Mai este cineva cu aceasta situatie?
  succes fetelor!
  haideti sa vb. putin si de celulele stem!

 20. Felicitari tuturor mamicilor, am si eu o intrebare va rog, pe perioada celor 2 ani firma iti plateste impozit la stat dar vechimea iti merge pe cartea de munca? multumesc maia ,sunt in 29 de saptamani

 21. buna, felicitari tuturo mamicilor, am si eu o nelamurie, dupa ce perioada de la data angajare cu contract de munca(carte de munca) pe perioada nedeterminata poti beneficia de pre\post natal. Multumesc

 22. buna, felicitari tuturo mamicilor, am si eu o nelamurie, dupa ce perioada de la data angajare cu contract de munca(carte de munca) pe perioada nedeterminata dupa ce perioada, poti beneficia de pre\post natal, de toate drepturile. Multumesc

 23. buna, felicitari tuturo mamicilor, am si eu o nelamurie, dupa ce perioada de la data angajare cu contract de munca(carte de munca) pe perioada nedeterminata dupa ce perioada, poti beneficia de pre\post natal, de toate drepturile? Va Multumesc.

 24. buna ! tocmai ce am descoperit ca sunt insarcinata. data la care ar trebui sa nasc este 25 nov. 2009. lucrez la o firma din sept 2008 si firma, ca sa nu plateasca prea mult la stat ne baga tuturor angajatilor zile de invoiri si ore mai putine in pontaj.mentionez ca sunt trecuta in contractul de munca cu salariu minim pe economie pentru calificati(720lei).in concluzie eu as lua pe luna salariu de 250 maxim 300 lei, pentru ca atat ramane in urma impozitarii( am gasit aceste sume in fisa fiscala pe 2008). intrebarea mea este daca acest lucru ma va afecta pe viitor si dak e posibil ca din aceasta cauza sa nu mai iau aceasta indemnizatie de crestere.
  astept raspunsul dvs. va multumesc!!!

 25. Buna!
  sunt insarcinata in 27 sapt. Ma intereseaza foarte mult daca in baza de calcul pt cele 126 de zile se iau toate veniturile obtinute in ultimele 6 luni, in cazul meu: dec 08 (salariul + al 13 salariu+ bonus cumulat 3luni), ian, feb, martie, aprilie 09 (salariu da baza), mai (salariu +bonus cumulat 3 luni). Lucrez pt o multinationala si, din cate stiu, toate veniturile sunt impozitate.
  Astept raspunsul tau, draga claudette!

 26. buna! as dori sa fac si eu un bebe, si lucrez de 10 luni cu carte de munca si as ramane insarcinata si ar afla conducerea, pentru a nu plati partea care i se cuvine? este posibil sa caute un motiv pentru a_mi desface contractul de munca ca sa nu plateasca?, atunci eu ce artrebui sa fac? astept raspunsul dvs va multumesc!

 27. Tocmai am nascut un pui dragut, sunt foarte fericita. Inca sunt in concediu postnatal si as dori sa stiu cand trebuie sa incep sa ma agit pentru obtinerea indemnizatiei. Am nascut in 19 aprilie, o sa fiu in concediu postnatal pana in iunie aproximativ. Deci intrebarea mea este, va rog, cand trebuie sa-mi depun actele pentru trecerea la indemnizatie?!
  Va urez sanatate tuturor!

  1. te rog frumos sa-mi spui si mie cum a ramas cu tichetele cadou
   si eu lucrez in sistemul bugetar si mi s-au impozitat tichetele. nu numai ca as lua mai mult dar datorita impozitarii salariul meu net a scazut cu mult. te rog mult de tot sa-mi spui daca ai primit un raspuns de la ITM. multumesc anticipat

 28. Maria, si eu sunt in aceiasi situatie si mi s-a zis de la servici ca trebuie luate cele 126 zile complet, deci la finalul lor…bine poti merge cu cateva zile inainte la depus…preventiv.

 29. buna mamici,
  sa ne traiasca puiutii.
  Carmen, am o prietena care a primit banii dupa noua lege; cei 85%.
  Eu am insa o mare nelamurire si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta: am nascut pe 10 aprilie si nu am avut deloc concediu pre-natal. am mers la birou pana in ultima zi. acum vreau sa-mi iau toate cele 126 de zile de concediu. stiu ca angajatorul plateste aceste 126 de zile (veniturile obtinute in ultimele 6 luni…etc, cunoasteti formula de calcul). Insa eu mai am un contract de munca de 4 ore la o alta firma. Oare pot beneficia si de aici de plata acestor 126 de zile si in acest caz tb sa duc si aici certificatul medical de la med de familie sau primesc numai de la locul de munca unde am 8 ore?
  Va multumesc anticipat si va urez sanatate!

  1. Concediul pre si post natal p[oate fi platit doar de catre una din firmele unde lucrezi, si anume unde ai functia de baza.

 30. salutari
  am nascut la 7 luni
  inainte de nastere nu mi-am luat concediu de lehuzie
  cind mam dus la firma (DUPA CE AM NASCUT)miau zis ca nu pot direct sa intru in prenatal (18 luni) si ca tre sa imi iau concediul de lehuzie vreo 2 luni (85% platit)
  e adevarat?
  multumesc mult!

  1. Dupa ce nasti se ia conceidu de lehuzie obligatoriu de 42 de zile, dupa care te intorici in campul muncii sau intri in concediu crestere copil sau iti iei restul pana la 126 de zile concediu pre si post natal (cele 126 de zile se compenseaza intre ele)

 31. buna fetelor, poate imi raspunde cineva si mie caci se pare ca sefa mea interpreteaza altfel decat mine legea.Cele 126 zile de concediu pre si post natal vor fi platite de angajator indiferent de cate zile iti iei si cand.Adica daca eu imi iau 50 zile de exemplu pana sa nasc, diferenta pana la 126 trebuie platite nu? sau se platesc chiar doar cate zile ti-ai luat practic? Va multumesc, astept raspuns.

  1. Daca nu iti iei zilele nu sunt platite ca la concediul de odihna neefectuat. Le poti lua inainte de a intra in CIC sau dupa cei 2 ani. Este alegerea ta.

 32. Buna , mamicilor!!
  Sunt si eu o viitoare mamica si doream sa stiu daca de ex esti angajat la 2 firme poti sa iei concediu prenatal de la firma la care esti angajat cu 8 ore , iar la cealalta sa mergi la munca pana aproape de nastere?
  Multumesc anticipat de rasp!

 33. buna.sunt insarcinata in luna a 8 a si as dori sa stiu unde si cine trebuie sa depuna dosarul pt indemnizatia copilului(adica pt 85% din venitul lunar).va multumesc.

  1. Unde se depune dosarul pt indemnizatie crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani:
   Acte necesare:
   – cererea formular tipizat care poate fi descarcat de pe site-ul MMFPS sau preluat
   in format tiparit de la primariile de domiciliu

   – copia actului de identitate al persoanei indreptatite care solicita dreptul, copia
   certificatului de nastere al copilului/copiilor pentru care se solicita dreptul, copia
   altor acte doveditoare care atesta filiatia copilului si situatia juridica a acestuia,

   – adeverinta privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate, respectiv cele 12 luni anterioare nasterii copilului, precum si veniturile profesionale realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului eliberata de institutia care detine evidenta ( locul de munca)
   pentru ocuparea fortei de munca in cazul persoanelor care au beneficiat de
   indemnizatie de somaj, casa teritoriala de asigurari de sanatate pentru persoanele
   care au beneficiat de concedii medicale, casa teritoriala de pensii in cazul
   beneficiarilor pensiei de invaliditate sau autoritatea fiscala competenta teritoriala la
   care se depune declaratia de venit global etc.

   Documentele mentionate se depun la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul persoana solicitanta.

 34. Intrebare mare de tot : (o sa credeti ca sut tare incuiata ) 85 % pt indemnizatie pe timp de 2 ani e optional , nu? Adica doar daca ai castigat suficient pe cartea de munca incat sa conteze …Eu am salariul minim pe cartea de munca. Cat primesc ?

 35. daca depasesc prenatalul cu 5 zile mai primesc indemnizatia la prenatal se iau in calcul si zilele de concediul medical am concediu medical 21 zile apoi 4 zile concediu odihna apoi 14 zile concediu medical si apoi intru in prenatal dar depasesc cele 84 zile ce as putea face multumesc

 36. buna,
  bag de seama ca sunt singurul tatic de pe aici care va intra in concediu de crestere copil…ce nu inteleg eu, si sper sa ma lamuriti…cuantumul este de 85% din media veniturilor brute, sau nete?

  apoi…daca, pe langa contractul de munca, mai am un contract de colaborare cu o firma de asigurari, si am declarat la fisc venituri din asigurari, pentru care am si platit impozit, se pot adauga si aceste venituri? daca da, dupa ce voi intra in concediu, mai pot lucra in aceasta directie, a asigurarilor?:)

  sper sa ma lamuriti si pe mine.
  multumesc frumos

  1. bine ai venit Bogdan 🙂 este vorba de veniturile nete pe ultimele 12 luni de dinaintea intrarii in concediul pt cresterea copilului. Si da, se vor lua in calcul toate veniturile impozabile, deci si cele de la firma de asigurari. Cat despre a continua sa lucrezi in asigurari, atata vreme cat contractul de munca cu ei ( cei de la asigurari) este intrerupt pt concediul de crestere copil, nu vad cum ai mai putea fi „activ” 😉

   Iti doresc multa rabdare cu bebe 🙂

   Claudette, mama lui David

  2. modalitatea de calcularea a veniturilor in concediul de maternitate este totatl diferita fata de modalitate de calcul pentru concediul de crestere a copilului, si anume:
   in concediul de maternitate(cele 126 de zile) se – 85% din veniturile brute de pe ultimele 6 luni
   in concediul de crestere a copilului (la expirarea celor 126 de zile)-85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni

 37. mersi mult de raspuns…citisem si eu legea, si acolo zicea ceva de venituri supuse impozitarii, si ma gandisem la salariul brut:-), dar nu eram sigur…cu firma de asigurari nu e contract de munca, e doar contract de agent…dar, e bine ca-mi pot rotunji indemnizatia:D

  cat despre continuare, asta nu e o problema, pentru ca pot incheia un contract pe numele sotiei;))

 38. va rog sa imi spuneti, indemnizatia de crestere copil este in cuantum de 85 % din media veniturilor NETE pe ult. 12 luni?
  Adica daca am venit brut de 5700 ron, iar netul (dupa impozitare) este de 3700 ron, indemnizatia este 85 % din 3700 ron?
  MULTUMESC FRUMOS.

  1. Bine ai venit, Adelina 🙂
   Indemnizatia reprezinta MEDIA veniturilor NETE din ultimele 12 luni de dinaintea intrarii in concediul pt crestere copil. Repet, media veniturilor nete, deci aduni ultimele 12 venituri nete, imparti la 12 si iti iese indemnizatia 🙂

   Succes!!

   Claudette, mama lui David

 39. Buna ziua,

  Desi am tot citit pe forumuri si din legislatia specifica, as dori sa intreb exact pe situatia mea.
  Un mic istoric: Lucrez din iulie 2003, fara intrerupere pana in septembrie 2008. Am o pauza de activitate cuprinsa intre 8 decembrie 2008 si 06 martie 2009 , la ultima firma avand contract pe perioada determinata. Maentionez ca la aceasta companie am lucrat si 2 saptamani peste perioada mentionata, dar fara sa imi apara decat pe drepturi de autor aceasta perioada. Din 6 martie lucrez la o agentie de stat.
  Sunt insarcinata in luna a sasea si as vrea sa stiu daca indemnizatia de maternitate mi se va acorda, si in plus daca pot opta pentru cei 85 % conform noii legislatii.

  Multumesc!

 40. Vreau sa stiu si eu daca in perioada concediului prenatal si posnatal, cea de 126 de zile, intra si concediul medical pe care l/am luat pana acum sau nu au de a face una cu alta

  1. sunt doua lucruri diferite. cele 126 de zile sunt zilele poate denumirea de concediu de maternitate si lauzie, conceciul de boala este cu totul si cu totul alceva, zilele respective nu se iau in calcul

 41. Buna fetelor,

  am si eu o intrebare:daca pe carte de munca am un salar mai mic decat il primesc in realitate ,de ex 800 ron pe carte de munca si 1200 ce primesc in fiecare luna, in perioada de concediu prenatal-postnatal cu cat voi fi platita? 85% din 800 sau din 1200?
  Va multumesc

 42. buna, lucrez cu contract pe perioada determinata pana la 31 august 2009, am inteles ca dupa aceasta data casa de asigurari imi va plati concediul pre si postnatal direct. intrebarea mea este de ce acte am nevoie sa duc la casa de asigurari sau doar fisa de concediu medical?
  iar a doua intrebare este daca mai beneficiez de prima de nastere. DPN este 5 sept 2009. va multumesc

 43. As vrea sa stiu si eu ce demersuri trebuie facute pentru a intra in concediul prenatal sau, pur si simplu, mergi la medicul de familie si iti acorda acest concediul ca pe un concediul medical. Merci.

  1. Buna fetelor,

   am si eu o intrebare:daca pe carte de munca am un salar mai mic decat il primesc in realitate ,de ex 800 ron pe carte de munca si 1200 ce primesc in fiecare luna, in perioada de concediu prenatal-postnatal cu cat voi fi platita? 85% din 800 sau din 1200?
   Va multumesc

 44. as vrea sa stiu si eu cum procedez ca sa-mi iau concediu prenatal.medicul de familie mi-a zis ca tre sa merg la medicul meu ginecolog si de acolo sa-mi dea o scrisoare in care sa scrie ca pot intra in concediu,pe care apoi o duc la locul meu de munk.este adevarat?toti cei care i-am intrebat imi spuneau altceva adica :medicul de familie tre sa-mi dea concediu prenatal si nu ginecologul.imi poate spune si mi-e cineva la cine tre sa merg?
  eu tre sa nasc la inceputul lunii noiembrie si as putea sa intru deja in concediu prenatal.multumesc mult si astept raspunsul vostru.pupici si nastere usoara tuturor

 45. vreau sa aflu cate zile sunt de cand sunt bagate actele de prenatal durata si daca se primesc toti bani din urma .Ajdori sa-mi spuneti si mie daca sa aprobat actele mele de prenatar ma numesc Merzsan Lavinia din jimbolia jud timis copilu me sa nascut pe data de 09.04.2009 si a-m pus actele pe data de 05.052009 si vreau sa aflu daca sa aprobat

 46. buna ziua !
  numele meu este mariana si as dori o mica informatie de la cei care stiu sau au trecut prin asa ceva.pentru persoanele fizice autorizate exista posibilitatea ca cineva gen casa de asigurari sa le plateasca concediul pre si post natal??
  stiu ca casa de asigurari plateste concediul de crestere copil adica cel care se ia dupa 126 zile ,dar as vrea sa stiu daca exista si aceasta posibilitate.
  va multumesc pentru raspunsuri.

 47. Buna!!
  Am si eu o intrebare: dupa ce eu imi voi termina cele 126 zile prev de lege si cateva din co de crestere al copilului , poate sa continuie sotul meu cu restul concediului pana ce face copilul 2 ani? Mai exact din luna sept eu sunt in prenatal , iar copilul se va naste undeva prin oct 5-10 , iar eu m-am gandit sa stau acasa pana prin luna mai 2010 apoi sa stea si sotul meu , se poate?

 48. Buna seara,

  AM si eu o intrebare la care nimeni nu ma lamurit pana acum, am o vechime in munca de peste 15 ani, lucrez din 2002 in cadrul aceleiasi institutii bugetare, in prezent sunt insarcinata in 6 saptamani, am o sarcina cu probleme, medicul mi-a recomandat daca vreau ca totul sa fie perfect sa stau in repaus, deci in concediu medical, nedumerirea mea mare este la cat concediu medical, de odihna prenatal, postnatal, am dreptul, pot sta in concediu pana nasc??????????

  Cine ma poate ajuta cu un raspuns, astept un raspuns eventual si pe adresa de email catalina_200574@yahoo.com.

  Va multumesc

 49. buna
  revin cu o intrebare….daca sotia beneficiaza de ajutor de somaj, eu pot beneficia de indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani in acelasi timp?
  am intrebat la personal la mine, si erau in dubii cocoanele de acolo, ca au alte ocupatii…

  1. PERSOANELE CARE SOLICITĂ PENTRU PRIMA DATĂ INDEMNIZAŢIE crestere copil trebuie sa depuna urmatoarele acte:
   – cererea formular tipizat care poate fi descarcat de pe site-ul MMFPS sau preluat
   in format tiparit de la primariile de domiciliu, de la directiile de munca si incluziune
   sociala, de la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale,
   – copia actului de identitate al persoanei indreptatite care solicita dreptul, copia
   certificatului de nastere al copilului/copiilor pentru care se solicita dreptul, copia
   altor acte doveditoare care atesta filiatia copilului si situatia juridica a acestuia,
   inclusiv pentru situatiile speciale in care se poate afla si care pot fi, dupa caz,
   hotararea judecatoreasca de incredintare a copilului in vederea adoptie, hotararea
   judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca de stabilire a
   plasamentului, certificatul de incadrare in grad de handicap, etc.,
   – adeverinta privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate, respectiv cele 12 luni
   anterioare nasterii copilului, precum si veniturile profesionale realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului eliberata de institutia care detine evidenta
   acestora si care poate fi dupa caz, angajatorul/angajatorii, agentia teritoriala
   pentru ocuparea fortei de munca in cazul persoanelor care au beneficiat de
   indemnizatie de somaj, casa teritoriala de asigurari de sanatate pentru persoanele
   care au beneficiat de concedii medicale, casa teritoriala de pensii in cazul
   beneficiarilor pensiei de invaliditate sau autoritatea fiscala competenta teritoriala la
   care se depune declaratia de venit global etc.

   Documentele mentionate se depun la primaria in a carei raza teritoriala isi are
   domiciliul persoana solicitanta.

   3. Pentru toate cazurile, veniturile profesionale care se iau in calcul la stabilire
   cuantum indemnizatie crestere copil sunt veniturile din salarii, din activitati
   independente si din activitati agricole asa cum sunt acestea definite de Codul
   fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa
   aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii,
   corespunzator fiecarei categorii de venit. De asemenea, pentru perioadele asimilate
   vor fi luate in calcul veniturile aferente acestora, respectiv indemnizatia de somaj,
   indemnizatia aferenta concediilor medicale etc.

 50. Salut, sunt insarcinata in saptamana 28, am fost ,la medicul e familie sa intreb de cand as putea sa imi i-au concediul prenatal si nu m-a lamurit deloc, va rog poate ma lamureste si pe mine cineva la ce data pot intra daca data probabila a nasterii este 23 decembrie 2009. Va multumesc anticipat !

 51. doresc raspuns:
  – daca ti-a fost incetat contractul iar la o luna dupa doresti sa intrii in concediu cretere copil,poti?
  – de ce drepturi beneficiezi in aceste conditii?

 52. Buna
  M-ar interesa sa stiu cum se calculeaza concediul pre si post-natal daca am intrat direct in acest concediu dupa 2 ani in care am beneficiat de indemnizatie de 600 ron pentru cresterea primului copil. Se foloseste ca baza de calcul salariul pe care l-am avut inainte de cei 2 ani sau cei 600 ron? Si as mai vrea sa stiu daca este normal ca valoarea concediului pre si post-natal sa fie din ce in ce mai mica de la o luna la alta pe motiv ca in fiecare luna se iau in calcul ultimele 6 luni, iar in ultima luna din cele 6 totdeauna valoarea e mai mica deoarece eram deja platita ca fiind in concediu. Credeam ca valoarea concediului pre/post-natal e aceeasi pe parcursul celor 126 de zile. Poate imi puteti spune si cadrul legal ca sa ii pot arata contabilei. Va multumesc!

 53. Buna!am si eu o intrebare.am o fetita de 7 luni iar prenatalul l-am luat pe numele sotului meu acum sunt insarcinata din nou.oare pot sa iau prenatal si la al 2 copil bineinteles tot pe numele lui eu fiind casnica.va rog mult sa-mi raspunda si mie cineva.multumesc!

 54. buna
  am 6 luni jumatate si as vrea sa stiu daca intru in medical de la 7 luni se scade din cele 126 de zile?
  sau este medical platit cu 85% din salariu- un medical normal
  mersi

  1. Buna,
   Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
   Pt a beneficia de concediu pre-post natal standard ( adica 63/63 zile),trebuie sa iei lagatura cu doctorul de familie , daca vrei ca sa beneficiezi de mai multe zile inainte de nastere trebuie sa iei legatura cu doctorul ginecolog pt a scrie o scrisoare medicala in atentia doctorului de familie. In baza acestei scrisori medicale doctorul de familie va emite Certificatul medical cu codul de indemnizatie aferent pre-post natal adica 85% din media veniturilor pe ultimile 6 luni.
   Repet :Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.
   Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

   Din a 42 zi de la nastere poti intra in INCETARE ACTIVITATE CRESTERE COPIL care va fi 85 % din media veniturilor tale pe 12 luni .Indemnizatia de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani nu pate fi mai mica de 600 ron ( 6 milioane+ alocatia copilului)
   Concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligaţia sa îl efectueze dupa naştere, în cadrul concediului pentru sarcina şi lauzie cu durata total de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele în condiţiile legii;
   DECI:-Salariatele care au vechime in campul muncii de cel putin 12 luni inainte de conceiu pre -post natal beneficiaza de 126 zile de concediu medical platit 85% Mentionez ca dupa nastere in a 42 zi se depune dosarul la Casa de pensii pt a beneficia de Indemnizatie crestere copil.timp de 2 ani
   Indemnizatia va fi de 85% din media veniturilor pe ultimul an dar nu mai putin de 6 milioane lei ( 600 ron)
   Pt mamicile fericite:
   Potrivit noilor prevederi, in cazul sarcinilor multiple, familia va primi, pentru primul copil, indemnizatia in cuantum de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, iar incepand cu cel de-al doilea copil, va primi indemnizatia de 600 de lei.
   De asemenea, a fost reglementata si acordarea indemnizatiei in cazul in care mama nu a realizat venituri in ultimele 12 luni, urmand cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar.
   Este vorba de Legea nr. 239/2009 pentru modificarea art. 2 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si de Legea nr. 240/2009 pentru completarea alin. (2) al art. 1 din OUG nr. 148/2005, publicate in Monitorul Oficial pe data de 15 iunie 2009.

   Prin Legea nr. 239/2009, s-a stabilit majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

   De asemenea, prin Legea nr. 240/2009, s-a prevazut acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si persoanelor care urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, cu conditia ca aceste cursuri sa fie frecventate fara intrerupere, fiind exceptate de la indeplinirea acestei conditii persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.

  2. Concediul prenatal este ca si tipizat identic cu un concediu medical normal doar codul indemnizatiei de sus se schimba
   EX:COD DE INDEMNIZATIE DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE:
   COD 01 = BOALA OBISNUITA ( INDIFERENT DE NR DE ZILE AI NU SE SCADE DIN CELE 126 ZILE

   COD 08 = sARCINA SI LAUZIE SE PLATESTE CU 85% din ultimile 6 luni si se scad zilele din cele 126
   Dar ai grija sa-ti pastezi 42 de zile dupa nastere .

 55. foarte interesante comentariile.as avea si eu o intrebare:treb sa nasc luna viitoare si eu nu lucrez insa sotul meu lucreaza.as vrea sa stiu dak el poate sa intre in prenatal.multumesc anticipat!

 56. Buna tuturor, sunt insarcinata in 30 saptamani, am intrat in concediu prenatal, intrebarea mea este asemanatoare cu cea a Alinei si anume: dupa perioada de 126 zile( pe care eu le am luat 84 pre cu 42 post – voi naste in jurul datei de 27-29 decembrie) poate intra in concediu postnatal sotul meu?
  Astept cu mare interes un raspuns avizat deoarece pana acum nu a putut sa ma lamureasca nimeni.

  Toate bune, Ani Mari

 57. Buna, Ani Mari !! Sa stii ca nici pe mine nu m-a lamurit nimeni pana acum , iar sotul meu a intrebat la el la munca si i s-a spus ca lucrul acesta s-ar putea dar cu conditia ca eu cand ma voi intoarce sa nu beneficiez de suma care se da de la stat ptr mamicile care se intorc mai devreme la munca.Si totusi a ramas sa mai intrebe. Daca mai aflu ceva am sa te anunt sau poate ne deslusete si pe noi cineva mai informat :)!

 58. buna alina, sa inteleg ca dupa concediul de sarcina si lauzie, sotul va intra in concediu de crestere si ingrijire copil? in acest caz, intr-adevar nu beneficiezi de acea indemnizatie, deoarece sotul tau e in concediu.

  ani mari, da se poate…de luni intru si eu in concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani.

 59. Buna ziua, vreau sa ajut o prietatena dar aceste cerinte ma depasesc (nu stiu ce sa-i raspund), va rog mult daca poate cineva sa ma ajute
  Raman datoare

  Eu am fost plecata multi ani din tara si mi-am platit toate darile ca si cum as fi angajata cu carte de munca, si le platesc in continuare(am o prietena si sunt pe firma ei).
  Intrebare este…Sunt gravida in 5 luni si jumatate si nu stiu mare lucru de acest concediu prenatal. As dori sa stiu daca, in cazul in care primesc acest ip de concediu, ar trebui sa platesc aceeasi suma de bani pentru carte munca, asig sanatate, etc.
  Deci intrebare intrebatoare – pe toata perioada concediului pre-post 126 zile angajatul sau angajatorul plateste contributii la stat?

 60. o intreabare am si eu…pentru concediu medical sarcina si lehuzie, se retine salariatei impozitul de 16%??? daca se poate, as dori sa-mi dati si baza legala

  prietena mea raspunde dar tot nu am inteles ( restul taxelor lunare se platesc in continuare de angajat cat si de angajator?

  Raspuns:
  ART. 42 – Venituri neimpozabile
  În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
  a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
  Sa ma lamureasca cineva va rog

 61. buna sunt andreea si am si eu o nelamurire dak lucrez cu contract de colaborare si am 5 luni de zile decand lucrez la ei si as vrea sa fac bebe pot beneficica de indemnizatie?va multumesc

 62. buna tuturor.vas ruga sa imi spuneti daca eu o sa beneficiez de prenatal si postnatal daca nu mai lucrez din iunie dar ma angajez acuma pe 1 noiembrie.am o luna de cand sunt insarcinata.va rog sami spuneti ce pot sa fac sa beneficiez si de indemnizatia asta.mersi mult.

 63. Toata lumea intampina probleme pentru obtinerea alocatiilor si indemnizatiei. Noi nici nu stiam ce drepturi ni se cuvin dupa ce s-a nascut bebelusul. Dupa ce am cautat si rascolit tot internetul am aflat intr-un final:

  indemnizatie sau stimulent, alocatie de stat, alocatie pt nou nascut, trusou

  Un ghid foarte bun despre aceste probleme care ne-a ajutat in obtinerea lor le gasiti aici:

  Primii pasi – articol 1- indemnizatie sau stimulent

  http://www.primiipasi.com/articole/acte/indemnizatie-stimulent-pentru-crestere-copil/

  Primii pasi – articol 2 – alocatii (stat, nou-nascut) si trusou

  http://www.primiipasi.com/articole/acte/obtinerea-alocatie-stat-nou-nascut-trusou/

  Va doresc sanatate! Sper ca v-am fost de folos si noi la randul nostru!

 64. Buna ziua!Claudette, citesc cu interes raspunsurile oferite de tine si iti multumesc pentru ca am gasit raspuns la multe dintre intrebarile mele.As vrea sa ma sfatuiesti intr-o privinta ,daca se poate.Am lucrat 5 ani fara carte de munca.Din martie 2009 sunt angajata cu carte de munca dar pe perioada determinata.Problema este ca,se pare, la sfarsitul anului institutia se a inchide deoarece nu mai sunt fonduri.Eu ar trebui sa fac un an de vechime pe 1 martie 2010 iar bebe meu se va naste la inceputul lui mai 2010.Ce as putea face pentru a beneficia de indemnizatie?Pot cotiza undeva cele 3 luni ramase pana la implinirea unui an de vechime?Multumesc anticipat!Va pup !!!

 65. buna, felicitari mamicilor, am si eu o intrebare (problema), la actualul loc de munca lucrez cu carte de munca si avand salariu de 660ron brut (avand netul comisionar alternant), problema este ca in ultimile 4 luni profitand de criza au redus brutul la jumatate, coincidenta e am ramas insarcinata in ultima luna ce sase de a beneficia de post natal mai am? ; dar in ultimul timp primind o alta oferta mai avantajoasa dar la care contractul se face dupa o perioada de doua luni; vreau sa stiu daca as face transferul la o alta societate?, ar fi vreo problema? faptul ca se schimba denumirea firmei? vreau sa cum ar trebui sa fac pt a beneficia de postnatal, va rog mult sa_mi raspundeti cat de repede este posibil, va multumesc! mariana

 66. Cu siguranta beneficiezi de indemn pre si post natale pt ca se calc ca fiind 85%din baza de impozitare a ultimelor 6 luni salariale.In ce priveste indemn de crestere a copilului poti beneficia daca in perioada de 6 luni cind nu ai lucrat ai beneficiat de ajut de somaj.

 67. sunt insarcinata i luna6 si vreau sa imi iau concediu prenatal inainte de sarbatori . As vrea sa stiu , sunt angata la o firma de un an de zile, in astea 2 luni cat o sa stau acasa cate procente din salar primesc si daca angajatorul este obligat sa ma plateasca timp de 2 luni

 68. Buna, tuturor mamicilor si felicitari. Am o mica intrebare, sint insarcinata in 5 luni si jumatate, iar institutia la care lucrez ne obliga sa ne luam 8 zile de concediu fara plata, pe luna noiembrie si decembrie. In ce masura ma afecteaza aceste zile la concediul de maternitate?

 69. sint angela am 8luni la ultima firma si trebuie sa nasc pe ianuarie la firma mi sa spus ca nu beneficiez de cele 800ron deoarece nu am 12luni lucrate . ce pot sa fac .MULTUMESC

 70. Buna tuturor.Am si eu o intrebare va rog frumos.Am cartea de munca deschisa din 7 mai 2009 eu ar trebui sa nasc pe 27 apriie 2010 +-10 zile.pot beneficia de indemnizatia de mame?

  1. buna mihaela.si eu tot pe 27 aprilie nasc.felicitari.in legatura cu intrebarea ta eu una zic k da poti beneficia de indemnizatie.cind trebuie sa intrii in prenatal?

 71. buna am si eu o nelamurire,pe langa salariu am un contract de comision care este de 3 ori mai mare decat salariu,la finante am depus adeverinta cu veniturile,dar cand am solicitat fisa fiscala de la firma si de la finante este trecut doar salariu,eu nu am platit nici un impozit pt acesti bani,curiozitatea mea este daca vor fi fi luati si banii din comisioane pt prenatal,sau ce as putea face sa beneficiez de 85%si sa fie luati si acestia in calcul,si inca ceva pt credit la banca cei de la firma mi-au trecut si veniturile acestea suplimentare daca nu sunt impozitati de ce mi le-au trecut?

 72. Buna !ma puteti ajuta cu un raspuns va rog?In cazul in care unitatea declara insolventa cine plateste concediul prenatal?Mai aveam de primit bani din lunile august si septembrie si unitatea nu mi-a mai dat nici un banut de atunci iar luna asta a declarat insolventa.Am facut si sesizare la ITM dar nu cred ca mai am vreo sansa sa primesc ceva de la societatea la care am lucrat.In acest caz plateste statul ceva?

 73. salut! Am si eu o intrebare va rog frumos daca ma puteti ajuta! daca am 11 luni jumatate cand nasc pot beneficia de maternitate in cazul in care am cotizat la cartea de munca? va multumesc anticipat!

 74. Buna! Felicitari pt. toate mamicile si viitoarele mamici! Sunt Haynalka, insarcinata in 6 luni. Lucrez de 13 ani in invatamant. Doresc sa aflu, cate zile de concediu am dreptul inainte de concediul prenatal? La noi in invatamant se calculeaza zilele de concediu pe an scolar deci din 1.septembrie 2009. Oare cand as putea sa intru in concediu? De stiut ca vine si vacanta de craciun, adica se considera concediu. Vreau sa mentionez ca si noi intram in concediu fara plata in noiembrie si decembrie. Oare afecteaza acest lucru calcularea indemnizatiei de 85% pe ultimele 6 luni?
  Mul;tumesc!

 75. buna tuturor mamicilor.am si eu o intrebare:eu am salariu 800 de lei,iar pe cartea de munca 1126.cit vine 85% pt.indemnizatia?va rog frumos sa ma ajutati.multumesc

 76. Buna! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Daca sunt in postnatal( perioada de lehuzie) sotul meu poate intra in concediul de crestere a copilului in aceasta perioada sau trebuie sa astepte sa termin postnatalul.

 77. am si eu o interebare daca in cartea de munca am doar jumatate de norma adica un salariu brut de 300 ron voi avea doar 255 prenatal, exista posibilitatea ca in ultimele 6 luni sa imi platesc eu pentru cel putin o norma intreaga voi primi mai multi bani sau ar fi trebuit sa platesc la casa de asigurari pe ultimele 12 luni

 78. buna,va rog sa ma lamuri-ti intr-o problema:sunt insarcinata in 25 de sap- tamani si pana in prezent am 50 de zile de concediu medical.as vrea sa intru cat mai repede in prenatal insa nu stiu daca se scad zilele de medical din prenatal sau nu are nici o legatura si pot sa beneficiez de cele 126 zile pre si post natal? va multumesc mult.

 79. Buna ziua! Am si eu o mica nelamurire. Am 2 locuri de munca, dintre care unul este un contract de munca cu program redus (6 ore). Trebuie neaparat sa iau cele 42 de zile concediu de lauzie de la ambele firme? Adica…la primul job, care este la stat, am intrat deja in condiu prenatal, iar la celalalt nu. Este vreo problema daca nu imi iau concediu si de la a doua firma (cea cu contractul de cu program redus)? Adica voi mai beneficia de cei 85% de la ambele firme? Multumesc anticipat.

 80. buna,
  eu in luna ianuarie termin somajul si sunt in sarcinata in 1 lina daca nu-mi gasesc de lucru in perioada aceasta mai pot beneficia de post natal?
  multumesc

 81. Buna tuturor.Am si eu o mica dar mare problema.Sant insarcinata in sapt 27.
  D-na dr mi-a zis ca peste 2 sapt imi da concediu prenatal.normal trebuie sa nasc pe 8 april 2010.Firma la care lucrez este in prag de faliment si ca eu sa nu pierd seful ne-a dat in somaj techic pe o perioada de 3 luni adica pina la 10 april.Vreau sa stiu si eu cu ce ma afecteaza avand in vedere ca nu stiu nici cine ma va plati in perioda de somaj technic si cum pot sa am concediu cele 42 zile obligatorii dupa nastere daca firma nu va mai exista.trebuie sa mentionez ca lucrez la memrul uneia din familie si nu mi-as lua concediul prenatal in cazul in care firma trebuie sa ma plateasca.
  Va rog cine stie ceva sa-mi scrie.va multume

 82. Buna fetelor,

  Am o rugaminte, daca stie cineva sa-mi spuna, calcularea CIC se face incepand cu data nasterii sau cu terminarea postnatalului? O sa nasc la sf lunii Martie, ca si calcul se va face media ultimelor 12 luni incepand cu luna Martie sau Aprilie?

  Multumesc mult si sarcina usoara tuturor!

 83. Buna la toata lumea,
  Eu am cateva nelamuriri, daca ma puteti ajuta va rog mult. Sunt in a doua luna de sarcina si as vrea sa stiu „cum stau” in ce priveste concediile de materinitate si ingrijirea copilului.
  Ce nu imi e clar:
  1) Anul acesta 2010 sunt 126 de zile sau 168 de zile de concediu de materninate??
  2) Daca salariul mediul brut pentru anul 2009 pe economie pentru angajatii cu facultate este de 1200 Lei, inseamna ca suma maxima pana la care se limiteaza indemnizatia poate fi de 14400 lei????;
  3) Am inteles ca oficial (conform legii) pot avea 2 zile libere pentru consultatii pe luna, fara sa imi consum concediul de odihna sau cel de maternitate?
  4) Nu am inteles ce este cu aceasta limitare in ce priveste calculul indemnizatie – este precizata suma de 4000 Ron sau/si maxim limita a 12 salarii brute pe economie; Daca am un salariu net de 7000 Ron cat pot primi maxim ca indemnizatie in cele 126 de zile de maternitate dar in celelalte pana la 2 ani?
  5) Stie cineva cat este salariul mediu brut pe anul acesta 2010?
  6) Stie cineva daca s-a schimbat ceva in ce priveste legislatia in discutie (concedii prenatale, de maternitate, de ingrijire copil, etc) pe anul acesta, sau de la sf anului trecut?
  7) Daca se schimba cu ceva contractul de munca pe care il am actual (contract de munca pe perioada nedeterminata) – nu ma refer la schimbarea salariului ca este evident ca se schimba si indemnizatiile – ma refer la schimbarea tipului de contract, functiei.

  Multumesc in avans,
  Daniela

 84. buna am si eu o nelamurire…sunt insarcinata si in mor normal trebuie sa nasc in august 2010 si la firma la care lucrez implinesc 12 luni numai in septembrie 2010… ce pot face sa beneficiez de acel postnasal sau prenatal cum se numeste acela de 2 ani… va mult moolt poop..

 85. va rog,daca intru in concediu medical pt luna ian ,el ar trebui dus la firma pana pe data de 5 februarie.am o intrebare cam pe ce data ar trebui sa ajunga banii de la asigurari la fima?as vrea sa stiu macar aproximativ pt ca e posibil cei de la mine de la firma sa ma amane cu banii ,sa zica ca nu au ajuns.mersik

 86. buna ziua la toate mamicile.as vrea sa ma ajutati si pe mine daca stitii ce trebuie sa fac sau mai bine spus cat trebuie sa platesc la fortele de munca sami mearga vechimea in continuare ca nu pot sa merg la servici inapoi ca nu am ce sa fac cu baietelu meu care implineste 2anisorii in aprilie.asa ca va rog frumos daca stiti ceva sa ma ajutati.am luat si iau prenatal .va multumesc.

 87. sotia mea are 4.5 luni de sarcina isi poate lua concediu medical (cel de 126zile)fara sai afecteze cei doi ani de concediuprenayal?va rog sa-mi scrieti.

  1. important e ca sa-i ramana dupa nasterea copilului minim 42 de zile, zilele de lauzie, intre timp poate sa isi ia concediu medical, de odihna si prenatal.

 88. sal
  am 13 luni de munca si firma mea se inchide, trebuie sa nasc prin 20-21 mai ce pot sa fac sa beneficiez de concediu de crestere copilului, si ce fel de acte imi trebuie ca sa imi fac dosarul. daca firma mea se inchide cine o sa im i dea bani?

 89. Buna, sunt insarcinata in 26 de saptamani, inca mergem la munca desigur … caci avem un job de birou putin stresant , dar inca ne putem deplasa.
  De curand seful meu mi-a propus sa imi iau concediul de odihna aferent anului 2010 inainte de a intre in concediul prenatal. intebarea mea este daca eu imi iau concediul de odihna tot aferent lui 2010 acesta nu imi va opri banii pentru zilele de concediu platite inainte ca eu sa imi suspend CIM pentru cresterea copilului????
  Multumesc pentru raspuns!

 90. Buna ziua .
  Vreau un raspuns daca ma pote ajuta cineva?Va rog!
  Eu sun bolnava din 2004 si sunt pensionata pe caz de boala de gradul 2,nu am deschisa carte de munca.Eu pot sa iau prenatal?
  Sotul meu are carte de munca doar 6 luni,acum este inchisa,pot sa polatesc din urma sa pot acumula 12 luni pe ea?si daca este 12 luin pot sa iau prenatal?
  Asi trebui sa nasc eu prin iunie inceputul lui iulie?
  Se mai poate face ceva?
  M a poate ajuta cinva?
  V a multumesc!!!!!!1

  1. Din cate stiu eu in cazul tau poti beneficia de prenatal dar se va intrerupe pensia, iar sotul tau trebuie sa mearga la ITM sa vb ptr cartea de munca.

 91. buna fetelor.am si eu o intrabare …..din ian 2010 mi s-a mmarit salariu si o sa nasc in iunie,care este chestia cu cel putin 6 luni inainte sa fi avut salariu asta cel nouu???numai asa as putea primi o indemniz mai mare????
  pt cine e valabin 8 mil si pt cine 85 % din salariu???????

 92. Buna! Sunt o mamica care va aduce pe lume o fetita in luna aprilie 2010. Din 8 februarie am intrat in concediu prenatal, dar am cateva semne de intrebare referitoare la veniturile pe care le voi primi din acest moment.
  – Am citit despre variantele 85% din venitul ultimilor 6 luni, respectiv 12 luni. Care este varianta corecta si despre ce venit este vorba, brut sau net? Difera suma respectiva din perioada concediului pre/post-natal fata de indemnizatia primita pana la implinirea a 2 ani de catre copil?
  – Pe perioada concediului postnatal, copilul primeste alocatia cuvenita (nu vorbesc aici de indemnizatia mamei)?
  – Indemnizatia de crestere a copilului/indemnizatia mamei de cand trebuie primita de catre mama: dupa expirarea celor 63 zile de concediu postnatal sau imediat dupa nasterea copilului?
  Astept un raspuns. Multumesc.

  1. ptr cristina
   indemnizatia se da in felul urmator 85% din media veniturilor net pe ultimele 12 luni lucrate. Copilul primeste alocatia de 200 de lei timp de 2 ani si iti va veni in max 60 de zile de la depunerea dosarului ptr alocatie in timp ce banii ptr tai, adica indemnizatia, va trebui sa depui dosarul in max 60 de zile de la terminarea celor 126 de zile si banii am inteles ca vin in maxim 3 luni .Iti spun din propie experienta ; am un bebe de 3 luni.Succes!!

   1. Buna Alina. O intrebare te rog. Eu urmeaza sa nasc zilele astea, pana pe 25 feb. Pana acum nu am avut concediu medical pt ca nu a fost nevoie, m-am simtit foarte bine si am mers la serviciu pana saptamana trecuta. Vroiam sa stiu, referitor la indemnizatie, pot sa depun dosarul dupa terminarea celor 42 zile obligatorii sau trebuie sa astept 126??? Multumesc frumos. Iulia

 93. buna vreau sa stiu daca pot intra in concediu de risc maternal dupa care sa intru in prenatal sint somera si mai am 4 luni de somaj si ma intreb daca se poate asa pt ca in momentul in care voi iesi din somaj voi avea in jur de 3 luni de sarcina va rog frumos astept raspuns de la voi va multumesc

 94. pt dobrin adrian
  Sotia ta beneficiaza de 2 ani de concediu ptr cresterea copilului din momentul nasterii acestuia. cele 126 de zile de prenatal i le plateste firma la care lucreaza.

 95. ptr IULIA.
  Buna!! Si sa ai parte de o nastere usoara!!! Eu am depus dosarul dupa terminarea celor 126 de zile deoarece iti trebuie si copie de pe cartea de munca inchiata la zii si copie de pe cererea ta in care soliciti firmei la care lucrezi sa iti suspende contractul de munca si dupa terminarea celor 126zile ai timp maxim 60 de zile ptr depunerea dosarului. Mult succes si sa fii curajoasa!!

 96. Buna sunt o gravida care a intrat in concediul prenatal pe data de 8.02.2010. mentionez ca sunt profesoara , iar in ultimele 6 luni am avut si ore suplinite, deci salariul brut a fost diferit, aceste ore suplnite fiind si ele impozitate. Am intrebat contabila daca se iau in calcul si orele suplinite si mi-a zis ca nu. De ce? , din moment ce se iau in calcul veniturile brute pe ultimele 6 luni , incluzand si sporuri , tichete , ore suplinite. Astfel fara a lua in calcul si orele suplinite ajung sa iau cu 400 de lei mai putin, pe cand toate gravidele spun ca au luat net mai mult decat cand munceau, avand in vedere ca se opreste doar cas? Venitul brut pe ultimele 6 luni a fost: aug 1191, sept 1199, oct 1477, nov 1228, dec 1228, ian 1453. Va rog daca poate sa ma jute si pe mine cineva , si sa-mi dea o estimare cat voi lua pe concediul prenatal.

 97. Buna! am si eu o intrebare. Ce sa fac, daca inca n-am primit dupa nasterea fetitei mele prima de nastere? Sunt educatoare in judetul Mures, in 15.04.2009 am nascut, si am depus deja de doua ori cerere,, si la scoala si la primarie. Inca n-am primit nici macar raspuns.
  Si inca o intrebare:Am terminat Fac. de Profesor primar si prescolar, si incepind de anul acesta este aprobat, colegele mele au depus cererile la scoala ca sa se incadreze asa cum scrie in diploma. Am uitat sa scriu ca pina acum am fost incadrat ca institutor. Nu stiu asta acum se poate schimba?daca sunt pentru doi ani acasa cu copilul?
  Multumesc anticipat!

 98. Buna ziua la toate mamicile.
  sper sa ma ajutati cu un raspuns va rog:
  Am terminat concediul de 126 zile si am depus dosarul pt indemnizatia pana la 2 ani acum in februarie stiu ca va dura cel putin 2 luni dar ce nu stiu este daca banii vor venii din urma de la nasterea copilului sau de la luna in care am incheiat concediul de 126 zile?

  Multumesc mult!

 99. FELICITARI MAMICILOR
  am si eu o intrebare la care nimeni numi poate raspunde … sunt mamica unei fetite de 1 an si 7 luni si sunt in concediu de prenatal. Pe 19 iulie 2010 fetita implineste 2 anisori data la ar trebui sa ma intorc la servici
  dar exista o problema momentan sunt insarcinata in 4 luni iar la data la care ar trebui sa ma prezint la servici sarcina mea ar avea deja 8 luni
  INTREBAREA MEA ESTE:POT BENEFICIA IN CONTINUARE DE PRENATAL SAU NU?

 100. Buna!
  daca anul trecut din ianuarie pana in martie am fost in concediu de risc maternal, pa urma in concediu prenatal, trebuie sa primesc al treisprezecelea salariu? Am fost educatoare.

 101. Buna am si eu o intr sunt insarcinata in 28 sapt,sunt angajata din 1 dec 2008,in martie am avut o luna fara plata intru in posesia banilor de prenatal?mersi mult

 102. Madalina!
  Din experienta iti spun, ca banii vor fii din luna care urmeaza dupa cei 126 de zile, alocatia dupa luna in care s-a nascut copilul.Eu am nascut in aprilie 2009, alocatia am primit din luna mai, si findca pana in iunie am avut cei 126 de zile , ceilalti bani le-am primit incepand din iulie, dar numai intirziat, in septembrie.Alocatia mi s-a transferat in cont la sfarsitul lunii august.

 103. Buna ziua tuturor……….
  Ca fiecare am si eu cateva nelamuriri
  In prezent sunt in somaj de studi, adica am luat prima indemnizatie de somaj in luna decembrie deoarece eu am terminat scoala in august, lunile lui septembrie si octombrie am facut un dosar pentru cautarea unui loc de munca. Cum nu am gasit slujba, mi-a platit somaj din luna decemrie ma repet; deci iau somaj de 4 lunii
  Eu am ramas insarcinata in luna februarie deci am o luna de sarcinna
  Intrebarea este eu iau prenatal si posnatal?????????
  Somajul il primsc pana in luna iulie ce trebie sa fac sa imi gasesc de munca in luna a 5-a de sarcina imediat pana in decembrie cand nasc??????
  Mult noroc tuturor, sarcina usoara si nastere usoara
  Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

 104. buna as vrea sa stiu si eu daca mai beneficiez de prenatal daca sunt in maternitate pana in iunie si in iulie ar trebui sa nasc multumesc

 105. Buna seara am si eu o nelamurire si as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva ca nu stiu ce sa fac.Pana in luna octombrie mai exact 12.10.2009 am lucrat la o firma unde sa facut restructurari si majoritatea angajatilor am intrat in somaj, am primit actele necesare pt somaj dar eu intre timp mi-am gasit de servici in alta parte cu carte de munca si sunt inregistrata cu1.11.2009.La 1 luna mai tarziu am aflat ca am ramas insarcinata iar la sfarsitul lunii august 2010 ar trebui sa nasc. Eu mai am dreptul la banii aceia 85% timp de 2 ani?Am inteles ca as putea sa platesc din mina diferenta dupa 13.10.1009 pana1.11.2009.Aici unde lucrez acum mi-au spus ca ei imi dau adeverinta cu ultimele lunii adica 10 lucrate la ei si restul de 2 luni sa le iau din partea cealalta,dar nu stiu daca imi da pentru ca eu am lucrat pina la 12.10.2009. VA ROG AJUTATI-MA SI PE MINE CA NU STIU CA SA FAC SI PE CINE SA INTREB. VA MULTUMESC

 106. Buna tuturor,
  Stiti cumva daca concediul postnatal trebuie sa inceapa fix dupa nastere, sau poate sa inceapa mai tarziu … sa zicem ca am nascut in martie si vreau sa incep concediul de 126 de zile din aprilie?
  Eu am foarte mult concediu de odihna acumulat, si ma gandeam sa-l folosesc inainte si putin dupa nastere inlocul concediului prenatal si de lauzie, decaland astfel cele 126 de zile. Vreau sa intru cat mai tarziu (sau deloc) in concediu de crestere datorita limitei maxime de 4000 ron care este inferioara calculului meu de 85 % din salariu.

  Va multumesc mult.

 107. As vrea sa stiu daca pot intra in concediu de maternitate si apoi de crestere a copilului daca ma transfer intre timp de la firma la care lucrez la alta?

 108. Buna ziua!
  Sunt o viitoare mamica, sunt la inceput, saptamana a 9a. Am o intrebare legata de indemnizatia pentru cresterea copilului. Stiu ca se ia in calcul veniturile nete din ultimele 6 luni, adica anteriare nasterii, dar nu stiu daca in aceste calcule intre si concediul prenatal? Se ia in calcul si acele 63 de zile in care suntem in concediu prenatal?

  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  Cu stima,
  Imola

 109. buna sunt andreea si am o nelamurire poate ma putet ajuta .sunt insarcinata in 3 luni jumatate lucrez la o firma cu carte de munca in luna mai implinesc 1 an de cand sunt la ei si nu stiu dak pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului ? astept raspuns multumesc

 110. Buna ! Am si eu o intrebare legata de concediul prenatal si postnatal.Nu mi-am luat nicio zi de concediu prenatal . Am mers la servici pana in 21 aprilie si am nascut pe data de 22 aprilie.Pot sa benefiziez acum dupa nastere de ce le 126 zile calendaristice de concediu de maternitate ? Sau doar de 63 de zile cat reprezinta perioada de lauzie?Tare mult mi-as dori un raspuns la intrebarea mea . Va multumesc anticipat .

 111. buna..ajutati-in ma va rog…Angajatorul ne-a bagat in somaj tehnic februarie martie si aprilie in decembrie eu nasc mentionez ca lucrez de trei ani la firma aceasta in mai ne-a scos din somaj tehnic intrebarea este mai beneficiez de indemnizattia de doi ani pt ca sa intrerupt cu 3 luni cota la asigurari iar pana in octombrie fac sase luni din nou..

 112. Buna,
  Am si eu o intrebare, daca aveti timp sa raspundeti:
  Sunt insarcinata in 8 luni si sunt in prenatal incepand cu 12 aprilie. Cele 126 de zile se incheie in 14 august(si intentionez sa beneficiez de toate). Voi naste in luna iunie, undeva pe 10, 11.
  Vreau sa stiu, incepand cu ce luna pot beneficia de alocatia de stat a copilului(230 ron)?
  Pot depune actele pentru alocatie inaintea celor pentru indemnizatia CIC sau trebuie toate deodata?

  Va multumesc mult si va doresc la toate bebei sanatosi!!

 113. buna,am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva,daca firma la care lucrez de mai bine de 1 an si jumatate se inchide cu o luna inainte ca eu sa intru in concediu prenatal ,mai beneficiez indemnizatia de maternitate,adicca concediul prenatal si postanatal?multumesc…asptept un raspuns va rog…

 114. Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat daca se poate. Am intrat in concediu postnatal la 7luni si 5 zile dupa noul DPN (despre care am aflat in sapt 33) Deoarece in functie de DPN initial dr. de fam mi-a acordat concediul prenatal am constatat ca odata cu modificarea DPN (in sapt 33) concediul postnatal e mai mic cu 5 zile fata de cele 42 zile obligatorii. Mentionez ca inainte de prenatal am fost in C de risc maternal din care as mai avea de efectuat 10 zile. In ac situatie se mai poate face ceva? De ex efectuarea celor 10 zile de CRM dupa nastere urmate de restul de zile de postnatal? Este adevarat ca se poate pierde indemnizatia de crestere copil pe 2 ani daca nu sunt efectuate 42 zile de concediu postnatal ?

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
  Multumesc

 115. Buna…am si eu o problema as vrea sa intru pe concediu cu risc….ce trebuie sa fac ,toti imi spui in n- feluri….kiar si medicul de familie….va rog ajutatima cu un sfat.

 116. buna seara
  problema mea este urmatoarea
  dupa terminarea liceului in 1998 mi-am bagat somajul ,beneficiind atunci de 1 an si 9 luni ,dupa asta am facut o postliceala ,dupa care mi-am bagat din nou somajul .Intre-timp am luat adeverintelele de la somaj ,pastrandu-le.In 2005 m-am angajat si totodata am depus si adeverintele noii mele carti de munca
  In 2006 am intrat in concediu crestere copil dupa care din nou somaj
  In prezent lucrez la o alta firma si spre surprinderea mea am vz. ca 1 an jumatate din somajul pe care eu il am inaintea cartii de munca nu este incadrat in cartea de munca
  cum sa procedez,ce m-ati indemna sa fac
  va multumesc din suflet pentru timpul acordat

 117. Tot eu!

  Daca am intrat in CM in data de 07.07.2010 si am nascut in data de 31.07.2010, cate zile de concediu post natal imi raman?
  Trebuie sa completez declaratia pt acordarea indemnizatiei de crestere copil si doamna de la ghiseul respectiv mi-a recomandat sa-mi iau toate cele 126 de zile.
  Se mai poate dat fiind ca mi-am luat acele zile de concediu?
  Multumesc.

 118. buna am o sarcina de 14-sapt si vrea sa ma inscriu la facultate nu am carte de munca dar am inteles k ma pot incadra si eu ,in anumite benefici fiind studenta astept raspuns multa sanatate

 119. Buna! Sunt insarcinata in 14 saptamani si sunt angajata la o societate, dar am si un contract de drept de autor la alta firma, din care mi se retin toate contributiile catre asigurari de stat (pensii, somaj, sanatate). As vrea sa stiu daca indemnizatia de crestere a copilului se va calcula din ambele venituri pe care le realizez si daca pot sa intru in concediu prenatal si de la firma unde am drepturile de autor.

 120. As dori si eu sa aflu la cate saptamani pot intra in concediu prenatal.Unii spun la 29 de sapt., altii la 32. Daca ma poate lamuri cineva, multumesc mult!

 121. Buna ziua.Am si eu o intrebare:daca eu nu pot beneficia de indemnizatie,si intra sotul meu in concediul postnatal trebuie depus vreun act sau trebuie facut ceva in privinta asta inainte de nasterea copilului?Si daca mai are si un contract de colaborare cu o firma de asigurari,acesta trebuie sa inceteze in momentul in care intra in postnatal?Astept raspunsul tau.
  Multumesc,Anca

 122. Buna.Am o intrebare .Am o vechime in munca de 5 ani.In 2008 am am nascut.De la 1/11/2010 m-am angajat la o alta firma prima dand faliment.CM mi s-a inchis cu acordul partilor.Am inteles ca trebuie sa efectuez iar o vecime de 12 luni consecutiv pt a beneficia de indemnizatie in caz ca raman iar insarcinata.Daca am actele de la 01/11/2010 cand ar fi sigur sa raman insarcinata si sa nu intampin probleme ca nu indeplinesc cele 12 luni.Imi este neclar daca 12 luni pana in prenatal sau cu tot cu prenatal? multumesc

 123. Am o dilema. Lucrez de 12 ani, insa in luna iunie 2010 pana in oct 2010 mi-am luat concediu fara plata. Trebuie sa am 12 luni consecutive lucrate ptr a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Intrebarea mea este: cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt si ele incluse in cele 12 luni sau nu trebuie sa le calculez deloc pentu ca nu da firma bani la stat? Va multumesc anticipat si astept raspuns, daca se poate, ca imi doresc un bebe si nu stiu cand e bine sa raman insarcinata.

 124. va rog daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri. am incetat activitatea la locul de munca pe data de 15.11.2010 la o firma care am lucrat 1 an si 2 luni am inceput sa lucrez la alta firm pe data de 16.11.2010 deci in ziua imediat urmatoare actuala fira mia inregistrat contractul la itm. am doar 1 luna vechime la actualul loc de munca si am aflat acum 2 zile ca sunt insarcinata. voi intampina probleme pt ca nu voi avea 12 luni vechime atunci cand voi naste? voi putea benefici de acel concediu care il plateste firma? dar de indemnizati de crestere a copilului? va multumes astept raspuns. sincer imi este cam frica pt ca cei de la firma anterioara la care am lucrat mi-au zis ca trebuie sa am 12 luni vechime la ei ca sa pot ramane insarcinata altfel ei nu au cum sa ma bage in concediul acela inainte de nastere.

 125. Se poate intra in concediu prenatal cu maxim 84 de zile inainte de data probabila a nasterii. Concediul pentru sarcina si lauzie insumeaza 126 de zile, 63 de zile pentru sarcina si 63 de zile pentru lauzie, perioade care se pot compensa intre ele in functie de optiunea persoanei beneficiare sau de recomandarea medicului, cu obligatia insa de a pastra minim 42 de zile pentru concediu de lauzie. De obicei medicii de famile nu acorda concediu prenatal pentru o perioada mai mare de 63 de zile, insa legea acorda dreptul femeilor insarcinate de a beneficia de maxim 84 de zile.

 126. Inca ceva: este in avantajul mamicilor sa beneficieze de toate cele 126 de zile de concediu pentru sarcina si lauzie, intrucat sunt mai bine platite decat daca ar merge la servicu, calculul facandu-se astfel: 85% din media veniturilor salariale din ultimele 6 luni, la care se achita doar contributia la CAS.

 127. Buna fetelor, am si eu o nelamurire. Lucrez la o firma cu contract de 8 ore , iar la o alta cu contract individual de munca cu 4 ore. Vreau sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu daca pot benefiacia de 85% din venitul brut si de la al doilea job, nu doar de la cel cu 8 ore. Stiu ca venitul de la al 2-lea job se ia in calcul la indemnizatia de crestere a copilului, insa ma intereseaza daca si la cea de maternitate (pre si post natal). Va multumesc anticipat.

 128. bine vam gasit!sunt insarcinata in 4 luni,si in perioada de 18-23 mai 2011 am fost internata cu o colita renala.problema este ca la externare nu mi sa dat concediu medical pe perioada spitalizarii.intrebarea mea este daca ma afecteaza in vreun fel la acordarea indemnizatiei pt cresterea copilului? la iesirea din spital mi sa dat doar scrisoarea medicala,medicul motivand ca are de la casa de sanatate un nr limitat de concedii medicale.totusi vreau sa stiu ceea ce trebuie facut.va multumesc anticipat

 129. buna seara! sunt insarcinata in saptamana 25 si vreau sa stiu daca se poate cand pot intra in concediu prenatal. mentionez ca sunt cadru didactic si fac naveta de aceea am asteptat vacanta pt incheerea situatiilor si dupa vreau sa stiu daca pot intra in concediu incepand cu data de 19-VI-2011. va multumesc anticipat

 130. la cate saptamani se intra in concediu prenatal.am 23 de saptamani si daca pot intra in concediu pe 1-08-2011 data probabila a nasterii este 27-10-2011.va multumesc.

 131. buna ziua sunt in devenire tatic si as avea o intrbare daca pot sa intru in materninitae din somaj? nevasta mea naste in septebrie si eu bag actele saptamana asta se pote iasi in maternitate? va rog datimi un raspuns cat mai urgent sa stiu ce am de facut. va multumesc
  marius

 132. Buna ziua,am o mare rugaminte si o intrebare,sunt angajata la o firma cu contract pe perioada nedeterminata din 25.07.2011,sunt insarcinata in 14 saptamani(azi 01.12.2011) si ar trebui sa nasc cam pe 26-27.05.2012,am vorbit cu contabila firmei si mi-a spus ca ma incadrez sa iau aceea indemnizatie pe perioada de 2 ani de zile,dar mi-a pus la calcul si zilele de concediu pre si postnatal,vroiam sa ma asigur ca asa este.Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra

 133. Buna ziua ,ma numesc ioana si sunt insarcinata in 37 de saptamani,nu e primul copil ,dar a trecut ceva vreme de la prima nastere,as avea o intrebare.La concediu prenatal se calculeaza zilele lucratoare sau pe saptamani,adica sambata si duminica se iau in calcul?
  Si inca seva cate zile trebuie sa fie prenatalul si cate trebuie sa fie postnatalul?
  Multumesc

 134. va rog sa ma lamuriti si pe mine, am un contract de colaborare cu o firma de asigurari intre timp am ramas garvida in 4 saptamani, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului… sau daca nu ce asi pute face in situatia asta

 135. buna
  am si eu o intrebare daca ma angajez la o firma si sunt insarcinata in 1luna si stau pana in ultima luna de sarcina voi primi prenatalul.?ce trebuie sa fac ca sa primesc prenatalul.Astept raspuns de la mamici

 136. Am uitat sa va intreb oare ma va primi insarcinata.?am mai lucrat 3 luni la o alta firma 3luni.eu stiu k daca favi 12 luni iti vor plati concediu prenatal.
  Astept raspuns de la voi.pup

 137. buna , am si eu o intrebare sunt gravida intr-o luna si as vrea sa stiu dc pot lua postnatal , am un servici mai greu lucrez la un abator, si anul asta prin luna iulie am intrerupt o luna ptr scoala ,cu concediul fara plata , mai pot lua si prenatal? si postnatal in ce luna de sarcina pot sa iau? as vrea sa intrerup k numai pot sa rezist .

 138. In calculul indemnizatiei de creste copil intra si banutii primiti pe concediul prenatal? Sau se calculeaza din venitul celor 12 luni anterioare datei la care s-a intrat in prenatal?
  Expl: de pe 15.04.2012 intru in prenatal ; pe 01.05 nasc. Se iau 12 luni inclusiv martie sau inclusiv aprilie?

 139. Buna. sunt o viitoare mamica si am si eu o nelamurire….
  Ce inseamna la Concediul pentru sarcina si lauzie faptul ca perioadele de pre/post natal se pot compensa intre ele (” 63 de zile pentru sarcina si 63 de zile pentru lauzie, perioade care se pot compensa intre ele in functie de optiunea persoanei beneficiare sau de recomandarea medicului, cu obligatia insa de a pastra minim 42 de zile pentru concediu de lauzie”)???
  Se pot lua toate cele 126 de zile dupa nastere, ca si prenatal? Sau este obligatoriu si inainte si dupa nastere?
  Mentionez ca mai am de luat zile de concediu de odihna si nu as vrea sa le pierd, le-as lua inainte de nastere, in locul prenatalului, urmand ca dupa ce nasc sa iau cele 126 zile…
  Astept cu nerabdare un raspuns, pt ca trebuie sa iau zilele de concediu ramase… multumesc mult…

 140. buna,as ruga si eu sa ma lamureasca cineva,am un baietel care a implinit in 3 feb 2012 doi ani dupa care am luat indemnizatia de crestere a copilului,miam platit o luna angajarea la vechiul patron pt luna februarie si doctorul ma sfatuit ca incepand de la 1 martie sa intru in concediul prenatal(adica cel de 126 de zile) este posibil sami iau concediul avand in vedere ca eu la sfarsitul lui martie trebuie sa nasc cel deal doilea copil.pt ca cineva de la fortele de munca ma sfatuit sami platesc angajarea pana are copilul 42 de zile si sunt nelamurit pt ca nu as plati daca mi se cuvine concediul fara sa am intreruperi ca asigurat sa pot beneficia si de cei 2 ani de concediu,va multumesc anticipat si sarcina usoara tuturor mamicilor :*

 141. buna ziua,

  bineintles,ca mai toate mamicile caut si eu raspunsuri la intrebarile pe care nu le pot gasi pe net sau de pe link-uri de la stat.Am o situatie putin mai diferita:adica,am o pauza de la munca de 7 luni.Din Martie si pina in 15 Noi.2011 am ramas acasa.Acum sint angajata din 15 Noi anul trecut si am depistat ca sint insarcinata(mare bucurie),si ma intreb daca voi beneficia de indemnizatia pentru copil?Asta pentru ca am auzit ca trebuie sa ai 12 luni consecutive lucrate inainte sa nasti.Va rog sa ma luminati daca aveti informatii bune….Multumesc si va doresc o iarna frumoasa!!!

 142. Buna ziua
  As ruga si eu pe cineva sa ma lamureasca , am fost angajata la o firma din data de 24 martie 2010 pana 30septembrie2011 data la care am fost data in somaj.pe 5 noiembrie 2011 am aflat ca sunt insarcinata in 7 saptamani ,eu pe data de 18 aprilie 2011 termin somajul iar in luna iunie trebuie sa nasc ,nelamurirea me-a este daca am dreptul la prenatal ce trebuie sa fac pt a beneficia de drepturile acestea ? va multumesc mult si va doresc o primavara frumoasa si calduroasa

 143. – sotia mea este gravida incadrata in gradul de handicap accentuat
  – conform legii 19/2000 art 119 alin 3 persoanele cu handicap beneficiaza de concediu prenatal incepand din luna a 6 – a la cerere.
  Intrebarea mea este daca beneficiaza de concediu prenatal in limita celor 126 de zile de prenatal si postnatal (compensabile intre ele) sau incepand din luna a -6-a indiferent de numarul zilelor pana la nastere? In ultimul caz cat va fi postnatalul(lauzie) 42 de zile sau 63 de zile ?

 144. Buna ziua,am o mare rugaminte si o intrebare,sunt angajata la o firma cu contract pe perioada nedeterminata din 1.11.2011,sunt insarcinata in 8 saptamani(azi 01.02.2012) si ar trebui sa nasc cam pe 26-27.08.2012,am vorbit cu contabila firmei si mi-a spus ca ma incadrez sa iau aceea indemnizatie pe perioada de 2 ani de zile,dar mi-a pus la calcul si zilele de concediu pre si postnatal,vroiam sa ma asigur ca asa este.Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra

  1. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, tb anterior lunii nasterii copilului, sa aveti 12 luni, lucrate

 145. Buna ziua.Numele meu este Alexia Denisa si sunt insarcinata in 26 de saptamani si lucrez din decembrie la o firma de call center si am cateva intrebari:
  chiar daca nu am 1an lucrat la ei pot sa primesc 85% brut din salariu pt cele 126 de zile,da?
  si din pacate sotul meu inca nu lucreaza pt ca inca mai este la facultate iar eu de la stat o sa primesc decat 200lei pt copil pt ca nu am 1an lucrat fara intrerupere.In acest caz sotul meu poate sa ia cei aproximativ 600lei(sau cat sunt) de la stat daca este inca student(daca da, unde anume trebuia sa depume actele si ce acte trebuiesc??noi suntem din Pitesti dar de 4ani ne-am mutat in Bucuresti)?
  Sper ca am explicat bine si ca mi-ai inteles intrebarile.O zi cat mai frumoasa!

 146. buna ziua,am un salariu brut de 720lei cati bani trebuie sa iau pt cele 126 zile de concediu,va rog frumos dak vrea cineva sa ma ajute k seful mi.a dat doar 1100lei. va multumesc

  1. salut, e prima data cand scriu asa ca va rog sa ma scuzati daca gresesc.pentru o luna de post natal sau prenatal se ia 75 la suta din brut deci vreo 540ar trebiu sa iei pe luna ,cel putin eu asa am luat .bafta ,si sa fii sanatoasa.

 147. salut,sunt mamica unui puiut de 1 luna,mi-am luat prenatalul 60 de zile pt care am fost si platita de angajator,dar post natalul adica restul de zile din cele 126 nu mi le-am luat.sunt obligata sa mi le iau sau pot sa intru direct in indemnizatia de crestere copil.cei care se ocupa de dosare imi spun ca sunt obligatorii dar angajatorul nu poate sa-mi de-a actele pt ca deja mi-a facut inchiderea contractului de munca la ITM.lamuriti-ma si pe mine ca eu nu mai inteleg nimic

  1. Modificareasau incetarea ctr de munca are loc intre partile care au incheiat acel contract.Cum sa iti inchida(desfaca) la ITM contractul?Ai cerere?
   Ei pot veni cu o corectie, avand in vedere ca la ITM se declara online, pe revisal.Cele 60 de zile pe care le-ai luat ,fac parte din cele 126 zile calendaristice, daca bebe are o luna, mai adaugi alte 30 de zile, adica 90 zile, mai ai dreptul la 36 zile., pertotal. Dupa nastere , tb sa stai OBLIGATORIU, 42 zile in concediu de lauzie, dupa care poti lua dif. pana la cele 126 zile, tinand cont de cele deja luate, sau poti face cerere la angajator pt concediu ingrijire copil.

 148. Sunt in concediu prenatal de pe 1februarie voi naste pe 12 mai depasesc cele 62 de zile de prenatal ma incadrez sa beneficiez de drepturile aferente cresterii copilului?

 149. buna ma numesc ioana si sunt o viitoare mamica,am 27 de sapt si am o nelamurire:de cand se calculeaza cei 2 ani de zile ?de cand se termina zilele de prenatal sau de cand ai nascut?astept rasp

 150. Buna! Ma numesc Eniko si as avea si eu o intrebare…numai atunci se primeste indemnizatia daca ai lucrat 12 luni? eu lucrez numai de 2 luni cu contract de munca…si in curand as dori sa devin mamica….si nu stiu exact cum este legea. din cate am auzit eu de la colegele mele trebuie sa ai 12 luni lucrate cand intri in prenatal Cum este mai exact? Ar trebui sa astept sa treca cele 12 luni ? Multumesc

 151. buna ziua lucrez cu contract de munca perioada nedeterminata la 4 ore pe zi as dori sa stiu daca pot intra in concediu prenatal sunt gavida in luna 6

 152. Buna.Ma numesc Alina M.,sunt insarcinata in 20 sapt…pana sa aflu ca am ramas insarcinata am intrat in somaj.Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj expira la 13.09.12,iar eu urmeaza sa nasc la data aprox de 26.10.12.Ati putea va rog sa ma lamuriti daca am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului si in ce conditii? Mi s-a spus ca imi pot lua concediu medical caz in care imi este intrerupt somajul…In situatia mea la cate zile de concediu pre si postnatal am dreptul? Va multumesc!

  1. Concediul pre-postnatal este de 126 zile calendaristice.Prenatalul se ia de pe la 7 luni(mai multe iti spune medicul de familie)

 153. Buna..Am nevoie de ajutor..Sunt mamica unei fetite de 5 luni si jumatate..Abia am inceput sa primesc banii pt indemnizatie crestere copil..in regula pana aici..am aflat ca mi-au intrat alti bani in cont..indemnizatie sociala..perioada mea de prenatal a fost de le 1 decembrie pana pe 5 aprilie 2012..Problema e ca nu am primit decat 1300 de lei,avand salariul brut de 700 de ron..e in regula?Eu cred ca tb sa primesc mai mult pt cele 126 de zile..plus ca mi-a spus cineva ca se scad si taxe si impozite din acest calcul..Ma poate ajuta cineva cu lamuriri?

 154. buna ma numesc gabriela si am 16 saptamani.lucrez in comert de 2 ani dar cu carte de munca la 4 ore.vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie si inca o problema….eu trebuie sa nasc pe 1 decembrie…cand mi-as putea lua concediu prenatal?multumesc.

 155. buna, sunt o viitoare mamica de 29 de sapt, inca lucrezi in comert de 1an si 5 luni, vreau sa stiu unde trebuie sa depun actele pt concediu maternal, si ce acte am nevoie?

 156. stiu sigur ca concediul pre-post-natal (cele 126 zile)se ia impartit inainte si dupa nastere.Le imparti cum vrei tu,si se platesc cu 85% din venitul brut.Nastere usoara tuturor.Eu mai am putin.Am 32 saptamani,si muuuuuuuuuuuuulte emotii

 157. Buna, am si eu o intrebare. as dori anul acesta sa devin mamica insa abia de o luna m-am angajat. cu toate astea, eu mai am vreo 8 luni pe cartea de munca din diferite locuri de munca. pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa am 12 luni la acelasi loc de munca, sau se poate cumula din mai multe locuri? dupa ce salariu se calculeaza aceasta indemnizatie, dupa salariul brut, sau acela net, pentru ca eu la actualul loc de munca sunt trecuta doar la 4 ore pe cartea de munca. Multumesc, si astept raspuns pentru ca sunt foarte nedumerita.

 158. Buna!anul acesta pe 1 aprilie,m.am reintors la locul de munca dupa 2 ani de prenatal.Si in luna mai am ramas din nou insacinata.Spuneti.mi va rog daca stiti,ei in aceste 6 luni dupa prenatal sunt obligati sa nu ne dea afara de la locul de munca..eu pot pleca in termenul acesta de 6 luni,pe motiv RISC DE SARCINA(eu depun f mult efort la locul de munca)si tot-odata la finalul sarcinii sa primesc si indemnizatia?!Multumesc!

 159. buna, lucrez in comert cu carte de munca la patru ore vreau sa va rog sa imi explicati si mie dupa cat timp pot ramane insarcinata si daca beneficiez de prenatal….. va rog e urgent…

 160. buna vreau sa stiu si eu daca pot intra in prenatal cu urmatoarele perioade de munca
  1 -04 -2011 cu 1-01 -2012 perioada lucrata pe cartea de munca
  iar 1-01 1-04 am fost in somaj dupa care iar am lucrat cu carte de munca in perioada 1 -04 -2012 1-10 -2012 si acum urmeaza din nou somaj 3 luni de zile mai exact pana la 1-01 -2013 si eu trebuie sa nasc la sfarsitul luni mai 2013 beneficiez de prenatal astept raspuns . Multumesc

  1. daca ai 1 an neintrerupt cu tot cu somaj pt ca si acesta se ia in calcul pana in momentul in care intri in prenatal. adica cu maxim 84 zile inainte de nastere.

 161. Buna tuturor.Sunt o viitoare mamica de 35 de ani.Vom avea un baietel.Eu nu inteleg ceva:imi iau prenatalul de 126 de zile.Doctorul de familie mi-a calculat 62 de zile inainte si 62 de zile dupa.Asta inseamna ca abia dupa ce trec cele 62 de zile de la nastere, va trebui sa-mi fac dosarul ptr crestere copil?Adica…pana in cele 62 de zile.Apoi….eu trebuie doar sa aduc concediul medical de la dr de familie la firma nu?….

 162. Salutare tuturor.Sunt o viitoare mamica tanara dar am si eu o neclaritate. Ce vechime trebuie sa ai in momentul cand intri in concediul prenatal ca sa pot beneficia de cei 85 %. Eu acum sunt insarcinata in 6 saptamani dar lucrez de doar 3 luni,asta fiind singura mea vechime. Astept un rasuns cat mai urgent ca sa pot face ceva. Va pup si multa sanatate.

  1. Pentru ca fiecare femeie insarcinata trebuie sa-si cunoasca drepturile, iar angajatorul, de cele mai multe ori, “omite” sa informeze gravida cu privire la prevederile legii, este necesar ca viitoarea mamica sa caute sa se informeze inca de la inceputul sarcinii despre aspectele legale pe care le implica starea in care se afla.
   Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.
   Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.

 163. Buna tuturor!as dori ca anul viitor sa devin mamica,dar momentan nu mai lucrez, doar sotul meu.el lucreaza din iunie 2012, ar putea el sa intre in prenatal?dar vrea sa stea doar o saptamana acasa, ca apoi sa se intoarca la munca, ca este nevoie de el.ar beneficia de imdemnizatie?va multumesc!astept raspuns

 164. buna …cine ma poate lamuri si pe mine cu ceva ce ma framanta prea mult? eu sunt in concediu medical cu risc maternal de o luna si mie imi expira contractul luna asta ,adica in 2 zile iar cei de la servici mi-au spus ca nu mai este nevoie sa-mi prelungeasca contractul deoarece cei de la casa de sanatate ma au in evidenta la ei fiind in concediu medical care e de 4 luni….eu la sfarsitul concediului medical o sa am 7 luni adica o sa intru in prenata,dar as vrea sa stiu daca nu imi trebuie contract de munca pt a putea intra in prenatal??!! aa si am doar 11 luni lucrate nu am un an inca …credeti ca ar trebui sa-mi prelungeasca contractul?

 165. Buna ziua.Am o mare nelamurire.Medicul meu de familie spune ca nu pot beneficia de 126 de zile de concediu prenatal. Stiu ca as putea lua pana la 63 de zile de concediu postnatal dar dumnealui spune ca as putea lua asa doar daca ma intorc la munca si nu-mi mai iau concediu de crestere a copilului..E posibil, Avand in vedere ca putem lua concediu dupa saptamana 30 si ca putem opta pentru impartirea lor in 63 de zile de prenatal si 63 de zile de postnatal?!Multumesc anticipat!

 166. Mentionez ca a precizat ca dupa cele 42 de zile pot alege doar sa intru in concediu,nu sa prelungesc concediu la 63 de zile cum am auzit. Dupa nastere si concediu postnatal mi-ar ramane un rest de 30 de zile din cele 126 si as vrea sa stiu daca am dreptul sa obtin toate zilele de concediu fara sa fiu conditionata sa nu-mi iau concediu de crestere a copilului pentru asta…

 167. am si eu o intrebare :sunt in concediu medical din ianuarie 2013 ,iar venitul pe care il incasez in fiecare luna este de 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni.In curand urmeaza sa intru in prenatal si as vrea sa stiu indemnizatia de 85% din venitul brut se aplica la venitul pe care l-am incasat in lunile cu concediu medical sau la lunile inainte de a intra in concediu medical respectiv in lunile in care am lucrat?multumesc

 168. Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de concediul prenatal. Sunt insarcinata si termenul nasterii este in data de 5 Ianuarie 2013. Vreau sa imi iau si concediu prenatal, probabil 30 de zile. In aceste 30 zile ar intra mai multe zile care sunt zile libere date de stat (25,26 Decembrie, 1,2 Ianuarie). Intrebarea mea este daca aceste zile se calculeaza separat sau nu fata de concediul prenatal.. adica daca numarul total de zile este de 30 sau de 34 de zile. Sper ca am fost destul de clara in intrebare :). Va multumesc.

 169. buna ziua mi-am luat concediul medical adica cele 120de zile dupa ce am nascut si contabilul nu vrea sa-mi mai plateasca concediul medical fiindca a zis k trebuia sa imi iau 2 luni inainte de nastere si doua dupa nastere asa este? multumesc

 170. buna ziua.am si eu o intrebare.va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.am doi copii gemeni in varsta de 5 ani.iar de curand am aflat ca sunt insarcinata.nu mai sunt angajata de ceva timp.oare pot sa platesc din urma daca ma angajez?sau ce benefici pot avea in perioada sarcini si dupa?va rog frumos daca ma puteti indruma pe drumul cel bun.locuiesc cu chirie.sotul lucreaza la negru.oare pot sa iau vrun ajutor orice este bine venit.ms

 171. Buna ziua! Daca eu sunt in postnatal pe perioada de 2 ani .. M.ar afecta in vreun fel daaca. Am primit o oferta de munca pe perioada determinata in belgia? Multumesx

 172. buna! asi dori sa stiu daca pot plati cotizatia- cat este ea si cat timp inainte de a naste se poate plati pt a beneficia de prenatal ?multumesc !

 173. Buna tuturor as vre sami spuna si mie cineva daca la cele 12 luni de munca pe care trebuie sa le aiba o mama pentru a intra in prenatal se pun si cele de sarcina de exemplu am 5 de munca si raman insarcinata apoi pana la 7 luni de sarcina merg la munca iu prenatal sau nu iau va rog sami spuna si mie cineva Multumesc

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s