Despre Concediul Paternal si Atestatul de absolvire a cursului de puericultura

Photobucket
In asteptarea vestilor bune si anume votarea normelor metodologice de aplicare a Legii mamelor, va scriu despre Concediul Paternal si Atestatul de absolvirea a cursului de puericultura.

Baza legala pentru concediul paternal este Legea 210 din 1999 numita si Legea concediului paternal ( iata textul:

LEGE nr.210 din 31 decembrie 1999
Legea concediului paternal

Textul actului publicat în M.Of. nr. 654/31 dec. 1999

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

ART. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.

ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

ART. 5
(1) In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama.
(2) Pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere.

ART. 6
In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare, la propunerea comuna a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

ART. 7
Prezenta lege intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 15 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) si 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU

precum si

ART. 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului
si

art. 7 al HG 244/2000 – Normele metodologice de aplicare a legii concediului paternal

cu textul:

” Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a Cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.”
Va postez mai jos si formularul de atestat, e bine sa il aveti la voi cand mergeti la medicul de familie( unii medici de familie nu cunosc legea sau nu vor sa o cunoasca, evita complicatiile si munca in plus………)

Cabinet medical individual de familie
……………………………………………….

ATESTAT
de absolvire a cursului de puericultură

Dl./dna ……………………………………, posesor al B.I./C.I. seria ……. nr…………………, eliberată de ………………………………….. la data de ……………………, domiciliat în …………………………………………………………………………………………………, încadrat la ………………………………………….., asigurat la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, posesor al carnetului de asigurat seria ………………………, a însuşit temeinic noţiunile elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, necesare participării efective a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut, prezentate în cadrul cursului de puericultură ţinut la cabinetul medicului de familie.
Prezentul atestat se eliberează pentru a-i servi asiguratului la acordarea concediului paternal, în condiţiile prevederilor art.4 alin.(1) din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal şi art.7 din Hotărârea Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999.

Data Semnătura şi parafa
medicului de familie”

Dragi viitori tatici, e dreptul vostru de a beneficia de concediul paternal, bucurati-va de el.

Anunțuri

12 gânduri despre „Despre Concediul Paternal si Atestatul de absolvire a cursului de puericultura

 1. Intrebarea mea este urmatoarea:
  -exista si o alta lege care sa sustine cele scrise aici?
  Conform legislatiei actuale,medicul de familie se ocupa de gravida si nou nascut.
  Avand in vedere ca multi ,datorita faptului ca sunt foarte aglomerati,nu o fac,gravidele sunt urmarite de medicii ginecologi in sistem privat,iar copilul ,de asemenea este urmarit de pediatru.
  Acum exista posibilitatea efectuarii cursurilor de educatie prenatala si puericultura de educatori prenatali si ofera un atestat dupa absolvirea cursului.
  Daca exista un angajator,,batut in cuie,,nu va iesi din litera legii susmentionate si poate refuza o altfel de adeverinta decat cea stipulata in lege.
  ce parere aveti?

  1. Sotul meu a fost la cei de la MotherHood Center la cursul de puericultura, eu am avut serclaj. A venit foarte entuziasmat acasa de ce a invatat acolo, am stat pana la ora 1 noaptea sa imi povesteasca ce si cum. Macar am pe cine ma baza.

  1. Buna, am si eu o intrebare … medicul de familie poate fixa o taxa pentru eliberarea atestatului de puericultura sau e gratuit? Am mai citit si pe alte site-uri referitor la acest sb. iar unii spuneau ca e gratuit. Mie mi s-a cerut o taxa de 100 lei. E legal? Multumesc!

 2. sunt insarcinata, pe data de 08.02.2010 am am facut 5 luni ,am fost la medic si mia zis ca trebuie sa vin la servici pana in luna mai,eu nu mai inteleg nimica cum se calculeaza la cate saptamini intri in prenatal.

 3. a venit al saselea si am experienta cu copii dar cu toate acestea am vrut sa fac un curs de puericultura la Focsani sau Ploscuteni medicul de fam. bulza parca a venit moartea in control sau speriat si ca nu exita ca nu face orcine nu e competenta lor sa ma duc la protectia copilului sau efectuez 10 zile la londra nu sunt cu oameni ci cu spaga si sa le treaca ziua,ma las pgubas unde sa mai merg sau scriu firma de constr.conloc imi da 2 zile libere sunt in perioada de proba si au pixul in mana.ma poate ajuta cineva,gustidiacu@yahoo.it

 4. nu stiu daca iti mai foloseste, dar eu il fac la Baby Cutera Medical Center. e gratis pentru noi daca o insotim pe sotie. telefon 021 230 8001, 0746 14 16 20

 5. Articolelor de puericultura sunt : paturi fixe şi paturi pliante, de uz casnic pentru copii, scaune Inalte pentru copii, carucioare pentru copii, mese de Infaşat de uz casnic, leagane de uz casnic, tarcuri de uz casnic, scaune de copii, pentru biciclete.
  Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneaza articole de puericultura
  • sa achizitioneze produsele numai din magazine autorizate şi raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea neaparat nevoie In caz de o eventuala reclamatie;
  • sa examineze cu atentie produsele, inainte de a lua decizia de cumparare;
  • sa cumpere produse adecvate locului de instalare/tipului de maşina, dupa caz, dar şi vârstei şi greutatii copilului;
  • sa ştie ca eticheta/ambalajul produsului trebuie sa contina denumirea şi/sau marca producatorului sau importatorului şi adresa sediului social al acestuia;
  • sa verifice existenta instructiunilor de utilizare (asamblare, siguranta In functionare, Intretinere), a avertismentelor generale de siguranta şi a avertismentelor specifice tipului de articol de puericultura respectiv;
  • sa verifice ca instructiunile de utilizare şi avertismentele sa fie traduse In limba româna;
  • toate articolele de puericultura, puse In vânzare de catre producatori, trebuie sa Indeplineasca cerintele de siguranta In vigoare, astfel Incât sa fie produse sigure, In sensul Legii nr. 245/2004 (r1) privind securitatea generala a produselor; de aceea, este foarte important ca instructiunile de asamblare şi de folosire, precum şi avertismentele de siguranta care Insotesc produsele sa fie respectate Intocmai;
  • criteriul de baza In alegerea unui articol de puericultura potrivit copilului trebuie sa fie Intotdeauna “siguranta copilului doar cu un produs sigur”, fie el patut, carucior, scaun de masa sau scaun auto etc.
  Autoritatiile cu atributii de control in domeniul au efectuat controale si au depistat 316 operatori economici cu abateri de la prevederile legale.
  80 % dintre abateri reprezentau abateri privind informarea consumatorilor.
  S-au constatat abateri privind continutul certificatului de garantie la 27 operatori economici, reprezentând 8,5 % din totalul operatorilor cu abateri.

  Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

 6. Conform legii mai sus mentionate, NUMAI MEDICUL DE FAMILIE POATE DA ACEST ATESTAT si nicidecum vreuna din firmele care organizeaza cursuri de puericultura. Am sunat pana acum la 3 firme care organizeaza cursuri si niciun reprezentant al vreuneia nu mi-a specificat acest lucru. Intamplator, fara sa stiu legea, mi-am intrebat medicul meu de familie si acesta mi-a aratat legea. Am revenit cu apel la firmele la care sunasem initial sa le intreb daca nu cumva am nevoie de fapt de medicul de familie. Au inceput sa se balbaie. Doar doi reprezentanti ai acestor firme au recunoscut ca indiferent de unde obtii atestatul, el trebuie semnat si parafat de medicul de familie! Deci tot la el ajungi!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s