Carnetul de Gravida si Fisa de gravida

Azi am sa va scriu despre Carnetul de Gravida si Fisa de gravida. Vin si va intreb: Aveti asa ceva? Doctoul de familie v-a emis / eliberat aceste documente? Stiati ca sunt OBLIGATORII?  Ei bine, da, sunt obligatorii pentru toate gravidele din Romania si nu au nicio legatura cu  veniturile realizate, cu nivelul de trai, cu nimic, ele sunt un drept al nostru si trebuie sa ne fie respectat.

Ambele sunt TIPIZATE astfel incat sa nu se poata face trecerea datelor noastre personale referitoare la sarcina pe niciun alt suport, caiet dictando sau mai stiu eu ce registru………

Cereti la medicul de familie Carnetul si Fisa de Gravida, sau macar intrebati daca acestea au fost initiate / emise / deshise la prima vizita facuta cu ocazia aflarii marii vesti! Daca vi se refuza eliberarea si completarea acestor documente, va sfatuiesc sa mergeti mai departe si sa reclamati la ANPC , Colegiul Medicilor si Ministerul Sanatatii.

Iata si baza legislativa referitoare la acest subiect:

ORDIN nr. 12 din 9 ianuarie 2004
pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei
EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 22 ianuarie 2004

Avand in vedere Referatul de aprobare nr. OB 147/2004 al Directiei generale asistenta medicala,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare,

ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

ART. 1
Se aproba Protocolul privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3*) care fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Prevederile protocolului prevazut la art. 1 vor fi aplicate la nivelul retelei medicale primare si de specialitate publice si private.
(2) Carnetul gravidei se constituie ca document medical la purtator si suport al informatiei medicale intre diferitele esaloane ale serviciilor medicale.
(3) Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei constituie suport al informatiei medicale anexa la fisa de consultatii medicale a pacientei in cabinetele medicilor de familie si in cabinetele de specialitate.
(4) Completarea informatiilor prevazute in Carnetul gravidei si in Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei este obligatorie pentru tot personalul medical din unitati publice sau private care furnizeaza servicii medicale femeii gravide.
(5) Directiile judetene de sanatate publica si casele judetene de asigurari de sanatate vor asigura distributia Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei catre toti medicii de familie sau, dupa caz, de specialitate, din teritoriul de competenta.
ART. 3
Directiile din Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, directiile judetene de sanatate publica, casele judetene de asigurari de sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, unitatile medicale spitalicesti si de asistenta primara, precum si alte unitati din subordinea Ministerului Sanatatii vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

––
*) Anexele nr. 1, 2 si 3 vor fi transmise unitatilor interesate.

Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan

Bucuresti, 9 ianuarie 2004.
Nr. 12.

–-

Am sa revin cu info despre protectia maternitatii la locul de munca. Aveti grija de voi si de puii vostri!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s