Azi despre ce Proiecte de Hotariri de Guvern trebuie sa mai aflam. Cea mai recenta tema in agenda Guvernului: Alocatii mai mari pentru copii si nou-nascuti, din 2009

Dragele si dragii mei, mai am o veste buna. Sa incepem de LUNI!

Se pare ca Ministerul Muncii vrea sa majoreze alocatia de stat pentru copii, alocatia pentru copiii nou-nascuti si venitul minim garantat ,incepand cu 1 ianuarie 2009. Ca sa le luam pe rand, se doreste cresterea cu 4,8% a alocatiei de stat pentru copii, respectiv de la 40 la 42 de lei, care ar fi, se pare, in conformitate cu indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pentru anul 2009. Asta e una.

A doua ar fi cresterea nivelului venitului minim garantat cu 8%, incepand cu luna ianuarie 2009.

In acest sens, nivelul venitului minim garantat va creste astfel :

-de la 100 la 108 lei – persoana singura -de la 181 la 196 lei – familie de doua persoane -de la 252 la 272 lei -familie de trei persoane -de la 314 la 339 lei – familie de patru persoana -de la 372 la 402 lei – familie de cinci persoane -de la 25 lei la 27 lei – peste numarul de 5 din familie Alocatia pentru copii nou-nascuti.

Tot prin acest proiect de hotarare a Guvernului se propune cresterea cuantumului alocatiei pentru copiii nou-nascuti cu 8%, adica de la 213 lei la 230 lei, incepand cu luna ianuarie 2009. Pentru anul 2008, nivelul cuantumului alocatiei pentru copiii nou-nascuti a fost indexat cu 4,5% prin Hotararea Guvernului nr.11/2008, acesta fiind in prezent de 213 lei. Indemnizatia pentru persoanele cu handicap In plus, Ministerul Muncii a propus , print-un alt proiect de hotarare, si majorarea cu 8% a indemnizatiei lunare si a bugetului personal complementar pentru persoanele cu handicap. a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri, va creste , de la 1 ianuarie 2009 astfel : 1. de la 187 lei la 202 lei, pentru adultul cu handicap grav; 2. de la 154 lei la 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat. b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri va creste de la 1 ianuarie astfel : 1. de la 84 lei la 91 lei, pentru adultul cu handicap grav, 2. de la 63 lei la 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat; 3.de la 31 lei la 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu;

Alocatia de plasament

Mai mult, avand in vedere indicele de crestere a preturilor pentru anul urmator, de la 1 ianuarie 2009 Ministerul Muncii prevede si majorarea cu 8% a cuantumului lunar al alocatiei de plasament, ajungang astfel la 97 lei pentru fiecare copil.

Ajutoarele anuale pentru nevoi casnice

O alta majorare este prevazuta si pentru ajutoarele anuale pentru veteranii de razboi, vaduvele de razboi si accidentatii de razboi in afara serviciului ordonat, necesare pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice.

Temeiul legal in baza caruia se acorda acest ajutor il constituie prevederile art.16 lit.g) si ale art.18 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea prevede ca stabilirea cuantumului acestui ajutor sa se realizeze anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si posibilitatilor bugetului de stat.

Astfel, Ministerul Muncii propune majorarea ajutorului anual pentru anul 2008, de la 90 lei la 111 lei in raport cu fondurile alocate in anul 2008 in bugetele ministerelor si institutiilor administratiei publice centrale care asigura plata acestui drept.

Majorarea propusa tine cont de cresterea preturilor la utilitati, respectiv la energie termica si energie electrica si are drept scop sustinerea acestor persoane si acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice. In anul 2007, prin Hotararea Guvernului nr.1556 cuantumul ajutorului anual a fost aprobat la nivelul de 90 lei/persoana, de acest ajutor beneficiind aproximativ 98.600 persoane.

Acestea fiind zise, va doresc o saptamana frumoasa. Fiti vesele si fericite, vin sarbatorile!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s