Subiectul de azi: Etapele obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului

Ca orice viitoare mamica sunt interesata sa imi cunosc drepturile si pentru ca vreau sa va impartasesc din cunostintele acumulate, va voi prezenta mai jos care sunt etapele pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, indemnizatia a carei valoarea de 85% din veniturile impozabile realizate pe ultimele 12 luni a fost de curand votata 🙂 ( suntem norocoase! )

Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele indreptatite.

Sunt indreptatite la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

De indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa depuneti o cerere la primaria localitatii sau, dupa caz, la primaria sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala are domiciliul sau, dupa caz, resedinta. Modelul cererii este prevazut in Anexa nr. 1 la H.G. nr. 1825/2005, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Aceasta cerere va fi insotita de documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia, respectiv:
– actul de identitate al solicitantului;
– certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
– certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
– adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, spre exemplu venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole. Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul poate fi citit integral pe LegislatiaMuncii. ro

( ii multumesc pe aceasta cale doamnei Gabriela Chirazof, administrator al legislatiamuncii.ro pentru articol )

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s